annie99 Creative Commons License 2007.08.29 0 0 2426

Szia Barátocska!

 

Zavarba hozol :) De igazán örülök, hogy nem csak az én lelkemet melengette meg ez a ruha.

Legkedvesebb rokonom - aki egyébként művészet-terapeuta - szintén a mandalafestéshez hasonlította a gyöngyözést, bár inkább a pszichére gyakorolt hatása miatt, nem a szellemi világgal való kapcsolattartás eszközeként. Én bevallom, nagyon tájékozatlan vagyok mandala-ügyben, szívesen venném, ha írnál róla pár sort, mármint a "működéséről". Láttam már indián mandalákat is, de eddig még nem foglalkoztam velük.

A díszítés folyamatát többféleképp értelmezik egyébként, a "varázslástól" - különféle "erők" mozgósítását értem alatta - az imádságig, ami a Teremtő felé mozduló hálaadó és kérő lelki tevékenység. Azt hiszem, ha az időben meg tudnánk figyelni, az előbbiből az utóbbi felé tartó lassú elmozdulást látnánk. Persze ez durva általánosítás, de mégis ez a benyomásom.

Egy érdekes történetet olvastam arapaho asszonyokról. Egy etnobizniszben érdekelt üzletember megpróbálta rávenni őket, hogy régi quillwork-minták másolásával élesztgessék a hagyományokat. Visszautasították az ajánlatot, mert már nem tudták, hogy a minták mit jelentenek és milyen folyamatokat indítanak el a szellemi világban. Nem merték lemásolni őket. Komolyan veszik ezt.

 

Csejenn kislány az 1910-es évekből. Sajnos nem színes, de azért jól érzékelhető a hasonlóság a megcsodált pow-wow ruhával. A kidolgozottság ugyan nem éri el a mostani ruhák szintjét, de szerintem ez a folyamatos fejlődést mutatja. Attól a perctől kezdve, hogy az asszonyok "rávetették magukat" a póni-gyöngyökre, egyre komolyabb szintre fejlesztették a mesterséget. Művészetnek is hívhatjuk nyugodtan. Persze a felhasznált gyöngyök színválasztéka meghatározza a lehetőségeket is, főleg a színátmenetek lehetőségét. A magas fényű "fire-polished" üveggyöngyök is kellettek az összhatáshoz.

A XIX. századi ruhákból mutattam már néhányat, a mostaniak mellett egyszerűnek tűnnek. De akkoriban is csináltak gyönyörű dolgokat: a bébihordozók gyöngymintái messze felülmúlták a ruhákat. Ha lesz egy kis időm rá, teszek fel néhány közeli képet.

Előzmény: Barátocska :) (2424)