Azért nem kell azt feltételezni, hogy tengerpartra csak olyanok járnak nyaralni, akik lusták megszervezni a saját nyaralásukat vagy csak azért mennek, hogy a parton feküdjenek egész idő alatt. :) Talán csak arról van szó, hogy egyszerűen imádják a tengert, mert nagyon szeretnek úszni, vízisportolni, s ha túrázni, kirándulni akarnak, ott is megtehetik. Én sem azért érveltem a repülő mellett, mert eddig csak szervezett utakon üldögéltem ott, csupán azért, mert kisgyerekkel sokszor az a kivitelezhetőbb megoldás. És azt sem mondanám, hogy a repülő olcsóbb, mint az autó, sőt. Sokan azért nem repülnek, mert már a reptéri illeték elveszi a kedvüket, főleg ha többgyermekes családról van szó, s talán pont ezért választják az autót, vagy vállalják a buszos út fáradalmait. De olyan is van, aki kifejezetten élvezi a repülést, s ha teljes szabadságot akar, csak bérel egy autót, s máris bejárhat akár egy egész szigetet.
Mi is magunknak szervezzük a nyaralásainkat, a repülőjegytől kezdve a kompjegyen át az autóbérlésig, hogy a szállásról már ne is beszéljünk, mindent el lehet intézni az Interneten, volt, hogy taxit is előre rendeltem, hogy biztosan időben odaérjünk a kompkikötőbe. Persze a helyszínen is el lehet intézni mindent, de ha kicsi gyerekkel mész, talán megnyugtatóbb, ha tudod, vár rád a reptéren az autó, aztán egy óra múlva már a szálláson vagy és máris leugorhattok úszni egyet a hűsítő tengerben. Az idén például egész hétre béreltünk autót, minden délelőtt kirándultunk, bejártuk az egész szigetet (Rodosz), délutánonként pedig gyönyörű strandokon úszkáltunk. Amíg kicsi a gyerek, ez a program biztosan bejön mindenkinek, mert mire a gyerek megunja a jövés-menést, addigra beiktatunk egy szép homokos strandot, ahol aktívan kipihenheti magát. A lányunk imádja a vizet, s ha tudja, a nap folyamán erre is sor kerül, bármire hajlandó, volt hogy két várat is megmásztunk vele, s még csak nem is panaszkodott, hogy fáradt, mert annyira várta a strandolást. Szerintem ezért szerencsésebb a gyereket kiskorban tengerpartra vinni, aztán majd jöhetnek a hegyek is s akár a világ minden tája, csak megengedhessük magunknak. :)
Szerintem a repülő nem félelmetesebb, mint az autó, hiszen a közutak sokkal veszélyesebbek mint a repülés, nagyságrendekkel több az autóbaleset. Viszont a repülőn nem kötelező végig biztonsági övvel utazni (bár azért ajánlatos), de itt nincs lelkifurdalásom, ha kikapcsolom a gyerek övét és sétál egyet, vagy aludhat is a fejét az ölünkbe hajtva, ha ahhoz van kedve. Szerencsére a lányunk imád repülni, nagyon élvezi az összes fázisát, még talán azt a két órás várakozást is a felszállás előtt. Sétálgatunk, nézegetjük a felszálló repülőket, akár játszunk is, de egyáltalán nem nyüglődtünk eddig még sohasem, a gépünk mindig időben indult.
Persze várjuk már, hogy végre autóval is elindulhassunk másfelé is Európában, mert azt is jó lenne kipróbálni. Nekünk eddig a repülő jött be. Volt, hogy este hatkor jöttünk fel a tengertől, de az éjszakát már a saját ágyunkban töltöttük, ami azért nem rossz. Az éjszakai repülés ugyan kicsit unalmasabb, de annak is megvan a szépsége, és legalább alhatsz, mert nem sajnálod, hogy lemaradsz a kilátásról :)(idáig csak egyszer repültünk éjszaka).
Szóval azért ne könyveljétek el a tengerparti nyaralókat lustának, csak mert repülővel mennek és nem egyenesen a hegyekbe autóznak, ennél azért sokkal változatosabb lehetőségek vannak. :)