newsmonger Creative Commons License 2007.08.24 0 0 15
Erőszakhullám várható a duisburgi mészárlás után
2007-08-15 18:10

A duisburgi mészárlás után előrelátható, hogy a következő napokban erőszakhullám bontakozik ki Calabriában - vélekedett szerdai nyilatkozatában Francesco Forgione, az olasz maffiaellenes bizottság elnöke.

Hozzátette: éppen ennek megelőzése, illetve megfékezése végett fontos sürgősen megérteni, milyen érdekek, milyen ügyek álltak a németországi vérontás hátterében. Hangsúlyozta: súlyos fordulatnak tartja, hogy a, ndrangheta (a calabriai maffia) - most először - külföldön intézte el vérbosszú jellegű leszámolását. Ez a fejlemény is azt igazolja, hogy jól döntött a maffiaellenes bizottság, amikor a calabriai maffiatevékenység elleni fellépésnek adott a közelmúltban prioritást - mondta a szerdára virradó éjszakán végrehajtott duisburgi vérontásra reagálva, amelyben hat olaszt lőttek agyon a német város főpályaudvara közelében.

Marco Minniti belügyminiszter-helyettes is erre a veszélyes új fejleményre mutatott rá római sajtóértekezletén: a ndrangheta németországi jelenlétéről eddig is tudtunk, de az rendkívüli és példátlan fejlemény, hogy e bűnszövetkezet "saját régióján" kívül, külföldön hajtott végre gyilkosságokat - mondta.

Guliano Amato belügyminiszter hangsúlyozta az ANSA hírügynökségnek adott nyilatkozatában, hogy a hatóságok nagy figyelmet fordítanak a ,ndrangheta tevékenységére, s idén már 28 nagyobb akciót indítottak a calabriai bűnszövetkezet ellen, 228 személyt véve őrizetbe. Kiemelte a 30 legveszélyesebb körözött maffiózó között számon tartott Salvatore Pelle március 12-i elfogását. (Valószínűleg Salvatore Pelle a Reggio Calabria tartománybeli San Lucában működő Pelle-Romeo maffiacsalád feje. Az olasz rendőrség feltételezi, hogy ebből a családból kerültek ki a duisburgi vérengzés áldozatai.)

Az olasz csendőrség adatai szerint volt San Luca-i lakosok százai élnek Németországban, és sokan közülük vezető pozíciókat szereztek a német alvilágban, különösen a kábítószerek kereskedelmében. Illegális jövedelmeiket legális gazdasági vállalkozásokba fektetik. Különösen nagy számban élnek éppen Duisburgban, ahol a szerda hajnali mészárlás történt. A német város legelegánsabb éttermei és szállodái közül nem egy, ndrangheta-tagok bűnös tevékenységének gyümölcse - jelentette az ANSA az olasz csendőrségre, azon belül a különleges műveletek osztályára hivatkozva.

MTI- fidesz.hu

Előzmény: kerekerdö (14)