damm Creative Commons License 2007.08.23 0 0 87

Bocs, de ez annyira érdekes kérdés, hogy érdemes egy kicsit többet is idézni Orbán szövegéből. Egészségügy privatizációja Orbán-módra? MIAZHOGY!!!!!!

 

Szerda Reggel
1999. december 29.

Kondor Katalin: Ön az elmúlt alkalommal azt mondta, hogy a szavazási malőr miatt hamarosan újból beterjesztik a háziorvosi praxis privatizációjára vonatkozó törvény javaslatot. Ez már megtörtént?

Orbán Viktor: Igen. Az egészségügyi miniszter két-három nappal ezelőtt aláírta az előterjesztést. Én pedig a kormány nevében benyújtottam azt. Lényegében azt a szövegváltozatot nyújtottuk be, ami a parlamenti vita eredményeképpen végszavazásra került. Ezért jó esély van arra, hogy a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb menetrend szerint alkothassa meg a Ház ezt a jogszabályt. A Házelnök úr azt ígérte, hogy még a két ülés között konzultál a frakcióvezetőkkel, és akkor a végleges menetrendet kialakít ja. Arra kértem, tegyék lehetővé az orvosok számára, hogy február elsejével már egy elfogadott törvény alapján tervezhessék a jövőjüket. Nagyon remélem, hogy a Ház vezetői meg tudják oldani ezt a kérést is.
Kondor Katalin: Volt hallgatónk, aki kifogásolta, hogy - mivel a kisgazdák nem voltak benn a teremben Ön az ellenzéket okolta az eredménytelenségért. A hallgató szerint, ahol a koalíció meg tud szavazni egy adott törvényt, ott nem volna szabad az ellenzékre hivatkoznia, mert ez nem őszinte. Végül is úgy tűnt, mintha a kormányon belüli ellentéteket akarta volna ezzel elpalástolni.
Orbán Viktor: Valószínűleg azért van véleménykülönbség közöttünk, mert más szemüvegen keresztül nézzük a világot. Lehet úgy is, hogy ellenzékre és kormánypártra osztjuk. Van, amikor ez a látásmód indokolt is egyébként. Én mégis, nagyon bízom abban, hogy egyre többen nézzük majd Magyarországon úgy a világot, hogy vannak olyan ügyek, amelyek fölött nem nagyon lenne érdemes tengelyt akasztani egymással. Itt van például ez a praxis-privatizáció.
Az orvostársadalomnak, szerintem, több mint 90 %-a, ha egyáltalán lehet ilyen ügyben számot mondani, egyértelműen helyesli, akarja. Most, hogy nem sikerült, sokkal jobban hallható egyébként a hangjuk. Azt mondták, ha most megkezdődik a háziorvos-privatizáció, nemsokára megkezdődhet a járó beteg ellátásban, a szakrendelésben, és utána elérkezhetünk a kórházakig is.
A kormány szándéka éppen ez. Mert az a tervünk, hogy idén befejezzük a háziorvosit, utána megindítjuk a szakorvosit, majd a kórházakat is megpróbáljuk magánkézbe adni ott, ahol lehetséges.
Ezért mondom azt, hogy az ilyen ügyeket - melyek mögé egy-egy olyan társadalmi csoport, mint az orvosoké, egyértelműen sorakozik fel - talán még az ellenzék is megszavazhatná.
Nem akarom a felelősséget senkire sem áthárítani. Azért vagyunk kormányon, hogy a feles többséggel megalkotható törvényeket, valóban a parlamenti többség, a polgári oldal alkossa meg. Megvan a felelősségünk, amit nem kívánok más nyakába varrni. Csak azt mondom, hogy nem mindig kellene föltétlenül ellenzéki szemüvegen keresztül nézni közös ügyeinket.

 

Előzmény: bm91 (85)