laconicgirl Creative Commons License 2007.08.21 0 0 4

Ha az ember sok magas gli-indexű kajákat eszik, akkor hirtelen megnő a vércukor, a szervezet inzulint termel, ami mivel általában annyi kalóriát nem égetünk el, mint amennyit bevittünk ilyen gyorsan, a szervezet kénytelen eltartalékolni a felesleget a zsírpárnákba. Ráadásul a vércukor a sok inzulin hatására hirtelen visszaesik, eredménye, hogy újra gyorsan éhes leszel és megint keresed a gyorsan jóllakatni képes egyszerű cukrokat. A végeredmény tuti hizás, miközben állandóan éhesnek érzed magad. 

Az összetett cukrokat, pl fruktózt tartalmazó gyümölcsök hosszabbtávon veszik el az éhséget, mert a szervezetnek először egyszerű cukrokra kell azt lebontani, a vércukor nem emelkedik, szép egyenletes marad, nem megy zsírpárnába, és később leszel éhes.

 

Szóval nem kell cukorbetegnek lenni ahhoz, hogy belássuk, az alacsony gli-indexű kaják fogyasztása mindenki számára ajánlott, ha nem akar súlyproblémákkal küzdeni egy idő után. Magas gli-indexűt is lehet néha enni, de nem túl gyakran, egyszerre keveset és lehetőleg más alacsony indexű ételekkel kombinálva.