tubi2002 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1082

képzeljétek, mi történt ma.

 

korábban már beszéltem az idomár-teóriámról, nos, ennek megfelelően minden nap viszem a fiatalokat reggel. már írtam, hogy szerintem, ha rendesen repülnek a ház körül nekem reggel kb 1 órát mennek, este kevesebbet -, akkor a tréninggel nem az a célunk, hogy az izmokat mozgassuk, hanem az, hogy a tájékozódóképességüket fejlesszük. ezért kb 12-15 km-ről engedem őket, mindig ugyanonnan. amikor már körözés nélkül elindulnak haza, majd váltok távot. de az is lehet, hogy nem...

 

de most jön a lényeg.

 

tegnap is, ma is egy kicsit sután kaptam el egy viszonylag nagy testű kovácsoltat. a szárnyait a kézbe akartam rendezni, de olyan erővel feszítette, hogy alig bírtam legyűrni. fizikai erőkifejtésre volt szükségem ahhoz, hogy végre kézbe tegyem a fiatalt. ilyet még nem tapasztaltam: a galamb majdnem hogy emberi mértékkel mérve is nagyon erős volt.

 

nos ez gondolkodtatott el. vajon lehetne-e mérni a galamb szárnyerőjét valamilyen módon? mert ez talán jelenthetne valamit a tenyésztő számára. kinek van erre valami ötlete?

 

a másik: elkezdtem magamban felidézni, hogyan néz ki a galamb vázizom-szerkezete, tehát repüléskor pontosan mely izmok mozognak, stb. van valakinek egy olyan ábrája, amely a galamb izomszerkezetét mutatja be? megköszönném, ha feltennétek ide, vagy elküldenétek az e-mailemre. vagy adjatok tippet, hol keressem. az már csak a hab lenne a tortán, ha mondjuk ezt mozgóképben láthatnám :)