Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 2404

Az érintett területek igen nagy értéküek. Pl. itt a szigeten az őslakosság kizárólag az óceán melletti területeken élt, és az óceán partján az ingatlan hatalmas értékü. Egyébként tudom hogy nem is követelik vissza az összes tradicionális területet. Pl. itt Nanaimóban egy Snuneymux hölgy nekem elmesélte, hogy a valamikori indián falu a Departure öbölnél volt - ez logikus, hiszen ez a környéken a legvédettebb kikötő. Itt épitette meg a kompkikötőt a tartományi kormány a modern időkben. Ez az öböl nem szerepel a követelésekben.

 

Amikor a rezervátum rendszert behozták, az őslakosságnak a fehérek jelöltek ki területeket, ami nem feltétlenül egyezett meg a hagyományos lakóhellyel. A legkapósabb részekről kitúrták őket. A most visszakövetelt területek más része pedig gazdasági alapot jelentene az őslakosoknak. A V. szigeten a legnagyobb iparág a fakitermelés és erre épülő fafeldolgozás - tehát minden erdős területnek is nagy értéke lenne ilyen szempontból. (Észak Amerikában fából készülnek a családi házak, nem téglából. Amerika nagy piaca Kanadának ilyen szempontból - bár voltak ingadozások a piacon, ebből még mindig nagyon jól meg lehet élni.)  A konfliktus ott van, hogy az erdőségekben hatalmas, globális vállalatok munkálkodnak, óriási profitokért. Erre itt kiterjedt papiripar alakult ki, stb. (Egy papirgyári szakképzett, gépkezelő munkás órabére 90 dollár!)

 

A gyermekvédelemmel kapcsolatban: többnyire a lakosság tesz bejelentéseket, de van hogy az iskola, orvosok, stb. Az őslakossággal kapcsolatban többnyire családtagoktól jön a panasz. Először meg kell állapitani hogy a gyermekvédelmi törvény alapján van-e jog vagy szükség a beavatkozásra. Ha igen, akkor kivizsgálásra kerül a dolog. Ez családlátogatást, gyerekekkel és szülőkkel való interjúkat jelent, ezen kivül mindenkivel beszélünk akinek van vagy lehet valami információja. Gyakran a nyomozások a rendőrséggel együtt folynak, mert a törvénysértés egyben büncselelekményt jelent - pl. testi sérelemmel járó bántalmazás vagy szexuális bántalmazás. A kivizsgálás végén el kell dönteni, hogy a gyermek védelemre szorul-e vagy sem. Ha igen, több lehetőség van, a veszélyekkel arányosan. A szülő a kül. kormány által fizetett programokat veheti igénybe (terápia, stb), a szülő önmagától is gondozásba adhatja a gyereket egy meghatározott időre, a min. felügyeleti rendeletért folyamodhat a birósághoz, ami azt jelenti, hogy a gyermek a szülőnél marad, de bizonyos kondicióknak meg kell feleljen (pl. nem használhat drogot), a gyermek nem maradhat a szülőnél, de családtagnál igen, vagy végső esetben a gyereket nevelőszülői gondozásba kell venni. Az őslakosokkal kapcsolatban külön előirások vannak a családjogi törvényben, pl. arra kell törekedni, ha van rá lehetőség, hogy a kultúrájuktól, családjuktól és közösségüktől ne szakadjanak el. Ezzel együtt a gyermek biztonsága és jóléte a törvény vezérlő elve, tehát ha a gyermek veszélyeztetve van, akkor nem a nemzetiségi ill. kultúrális igények a mérvadók.

 

(Egy újabb regény!!)

Előzmény: annie99 (2402)