TBC_z87 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 26
A hosszúhullámot még manapság is használták, bár az FM térhódításával ez is, ugyanúgy, mint a közép- és a rövidhullám, vesztett a népszerűségéből.
Nem vagyok nagy szakértő ebben a témában, szóval ha hülyeséget beszélnék, javítsatok ki... ;-) A hosszúhullám tipikusan felületi hullámokkal terjed, ezek a föld felszínén terjednek, és így szép távolságra juthatnak el. ;-) Egy jobb vevőkészülékkel 1000-2000 km is áthidalható. (Amúgy a rövidhullám tipikusan troposzférikus visszaverődéssel terjed, és akár több ezer km-re eljut, viszont a minőségére az időjárás, év- és napszakok nagy hatással vannak. A középhullám meg valahol a rövid- és a hosszúhullám között van a terjedési tulajdonságait illetően.)
Tehát a hosszúhullám megfelelő terepen tökéletesen terjed, és gyakorlatilag nincsenek rá hatással az időjárási körülmények, az évszakok, illetve a napszakok változásai. Gyakorlatilag ugyanolyan a vétel egy téli estén, hószállingózás közben, mint egy meleg, derült nyári napon. Sokkal kevesebb vele a macera, mint a közép- és rövidhullámmal. (persze a villámlás ezt is szépen berecsegteti, de más nagyon nincs rá hatással.) Viszont van egy hátránya, a földrajzi akadályokat nehezen küzdi le. Ezért itt, a Kárpát-Medencében lehetnek vételi problémák, illetve Magyarországra hosszúhullámú adót telepyteni értelmetlen lenne. Ezért nem is ismert idehaza a hosszúhullámú rádiózás, mivel kisebb távra ott van a középhullám, a határ menti területekre az is eljut (sőt, van amikor jóval messzebbre is...), távolabbra pedig jobb a rövidhullám. (főleg nagyobb távolságokra)
Legutóbbi rádióvásárlásomnál direkt olyan rádiót vettem, ami vesz hosszúhullámot is (nehéz volt beszerezni, egy rövidhullámú vevőt szinte minden szórakoztatóelektronikai boltban kapok, ellenben hosszúhullámút úgy kellett webáruházban rendelnem...), és azért szépen bejön pár külföldi adó. A 270kHz-en egy cseh adó található, itt a legszebb a vétel, a 177kHz-en a Deutschlanradio Kultur található, ez nekem jóval gyengébben fogható, illetve amit gyakran hallgatok (egész jó a zenei kínálata ;-)) az a lengyel Polskie Radio, a 225kHz-en.
Maga a hosszúhullámú sáv eléggé kis tartomány, ha ismereteim nem csalnak, 144-től 281 kHz-ig tart, és itt is egy adó 9kHz-et foglalhat le. (bár itt vannak eltérések...) Maga a sáv itt Európában gyakorlatilag foglalt, és van olyan frekvencia, ahol egyszerre 2-3 adó is zavarja egymást. Szóval vesztett a népszerűségéből, de korai lenne temetni a hosszúhullámot. ;-) Van, ahol még kedvelt sáv.
Előzmény: stewes (9)