lacadj25 Creative Commons License 2007.08.09 0 0 3263
Matrix

A matrix a határokról és a korlátokról szól, szerintem. Egy olyan világot próbál bemutatni ami a számok és függvények alapján egy virtuális börtönt hoz létre a rá kapcsolódó emberek számára. Akár a mi való világunk is egy matrix lehetne. Hiszen minden a számokról szól. Gondoljatok bele. Bármit csinálsz, azt ki lehet fejezni számokkal. Olyan mintha nem lehetne nélkülük élni. Számok. Gépek nyelve. És ha a valóság egy olyan világ ahol az emberi gondolat nincs keretek közé szorítva? Mert ezt próbálja a film bemutatni. Az ember nem tudja átütni a falat, mert annak szilárdsága sokkal nagyobb mint az ő öklének. Ez is egy korlát. Az igazi világban talán nincs korlát. Az igazi világban talán mindent az ember gondolatai vezérelnek. Talán nincs is szükség ételre vagy italra, hiszen az is kalóri-és azt ki lehet fejezni számokban. Talán nincs olyan hogy halál. Hisz valjuk be, ez is az emberi élet korlátjai közé tartozik. Egy ember a mai gondolkodás szerint max. 100 évig élhet, hát ez is szám. Az igazi világban talán nincs határa annak hogy az ember elemelkedjen a földről, és repüljön. Minden ember egyik legfőbb álma, hogy repüljön. Hisz ez az igaz szabadság. A matrixban az embert a gondolatai tartják a földön. Erre próbálta ráébreszteni Morpheus Neót miután betöltötték az ugróprogramot. Viszont az emberi gondolatoknak egyrészének nem szabhat határt még a mátrix sem. Ez a szeretet. Ez nem számoktól függ. Hiszen nincs mérőszám arra, hogy mennyire szeretjük a másikat. Egy gép olyan fogalmat nem tud kezelni amihez nincs mérőszám rendelve. Ez egyetlen kapcsolat az általam elkmépzelt valódi világ és a mátrix között.
Talán a matrix a valódi világban keletkezett, mint fizikailag. A valódi világban feltalálták a számokat.Aztán feltalálták a számítógépet, és aztán a film előzményei alapján létrejött a matrix.
A film lényege az emberi gondolotak bebörtönzése, nem pedig saját világunk alternatív változatának bemtatása. A lényeg mindig az ami mögötte van.
Ez az én véleményem. Még nem találkoztam olyannal aki így fogta volna fel a matrixot ahogy én.