kábelbúvár Creative Commons License 2007.08.09 0 0 716
Tízméterenként egy dinócsontváz

 

Minden eddiginél gazdagabb dinoszauruszmaradvány-lelőhelyre bukkantak Svájcban egy falu mellett, ahol tízméterenként rejt a föld teljes csontvázakat.

 

Az Aargau kantonbeli Frick határában amatőr paleontológusok találták az első háromszáz csontot egy építési munkagödörben. Rögtön átadták a terepet a szakértőknek és kiderült, hogy igazi őskori dráma színterét fedezték fel.

 

A lelőhely a Jura hegységben fekszik egy völgyben, amely 230 millió éve ingoványos terület volt, közepén kanyargó folyóval. A plateoszauruszok oda jártak inni és tömegesen vesztek a mocsárba. Ben Papst kutatásvezető szerint Európában soha nem találtak még ehhez fogható leletegyüttest. Átlagosan tízméterenként kerülnek elő újabb példányok maradványai.

 

A plateoszaurusz a legnagyobb termetű növényevő dinoszaurusz. Hosszuk elérte akár a tíz métert, súlyuk pedig a négy tonnát. A világ számos pontján találtak már maradványokat. Frick közelében is előkerült korábban egy komplett csontváz, amelyet a helyi dinoszaurusz múzeum őriz.

HVG