Az agya pl. a főemlősök után a leginkább hasonló az emberéhez... pechükre, hadd ne részletezzem.
Különben ez egy jó kérdés volt -akartam írni: Gondolom azért, mert kisebb a teljes tömege az izomtömegéhez képest... de elgondolkodtam.
Ha egy csimpánz él olyan körülmények között, mint az ember - 98%-ban azonos génálománnyal - nem edzik, csupán hasonló hétköznapi tevékenységre szorítkozik, mint az ember, az ereje akkor is többszöröse, mint az azonos súlyú emberé, és összehasonlíthatatlanul dinamikusabb mozgásra képes.
Én sokéves súlyemelési gyakorlattal 250kg-ot tudtam anno megemelni a cca 100 kilós tömegemmel, ami kimondottan szépteljesítmény.
Egy állatkerti csimpánz 6-700kg-ot tud elmozdítani 65-75 kg-os súllyal -- nagyságrendi különbség, összehasonlíthatatlan.
Gerald Durrel írta egy könyvébe, hogy egyszer összveszett egy befogott csimpánz a páviánokkal, és egy nagydarab, csupa izom néger bement az elkerített területre, hogy szétválassza őket - a feldühödött csimpánz másodpercek alatt cafatokra tépte a drabális, megtermett embert.
Csak arra tudok gondolni, hogy az ember agyának fejlődése eredményezhette a fizikumának az elkorcsosulását - mert másképpen nem tudom kifejezni.