geler Creative Commons License 2007.08.01 0 0 797
Álelmélet a szemből kiolvasott különféle elképzelések rendszerbe foglalása. Pontosan ez ellen emeltem szót a vita elején.
És intuitív tenyésztés sincs. Amit intuíción értenek egyesek, az pusztán korábbi széleskörű tapasztalatok felhasználása, és ha szerencséje van az illetőnek, beszél róla, ha pedig nem jött össze, hallgat.
Csiki nem intuitív volt, hanem nagyon is tudatos. Két példát rá: az a bizonyos fő hímje, a Kapartgyűrűs Anker Extra Rappe tojójának a fia folt, tehát féltestvére Gyerkó Kupakjának. És a hozzá felkutatott vörös tojó Ankernek egy Plastron-dominanciájú leszármazottja volt. Tudta, hogy ezek passzolnak, mert kiterjedt és előnyös tapasztalat volt róla már másoknál.
A vörös tojó kiválasztásában megint nem intuíció vezérelte, hanem galambmegítélő képessége. Az meg azért van, mert egész életében vizsgálta a jó galambokat, és így kialakult benne a kép, amihez viszonyítani lehetett.
Második.
A hím valami módon fodrosmellű utódokat is hozott. Amikor ezzel találkozott, Csiki az összes Desmet-Matthyst tenyésztő galambászt végigkérdezte, hogy a Desmet-Matthysok fodrosmellűsége vajon mit jelent, mit tudnak erről a varianciáról, jót, rosszat jelent-e, verseny- és tenyészértékben van-e valami okosság róla a köztudatban. Vagyis éppenséggel az összes információt begyűjtötte.

Ne haragudj, de itt nyoma sincs az intuíciónak. Ez egy módszeres tudományos eljárás.

Nem mondom, hogy nincs valami többlet, az a bizonyos "tudás bizonytalanabb rétege", amiről írsz, de az inkább egy ismeretlen természeti hatóerő.
Előzmény: extra pizza (794)