d_p Creative Commons License 2007.07.31 0 0 636
Szia!

Nem vagyok szakértő a témában, szóval ha jobb tanácsot kapsz a szakemberektől, inkább rájuk hallgass :) De én úgy tudom, hogy kifejezetten kedvelik a vizes blokkokat, ezért ott mindenképpen szoktak irtani (mosogató, mosdókagyló alatt stb.)

Gondolom kedvelik egyrészt a párás levegőt, meg esetleg az is szerepet játszhat ebben, hogy a csövek ritkán passzolnak tökéletesen a falban lévő lyukakba, így ott azért tipikusan vannak elég nagy "járatok". (Nem tudom, ez mennyiben befolyásolja, hogy kedvelik a vizesblokkokat, de a közlekedést legalábbis megkönnyíti szerintem.)

A szomszédokhoz vezető járatokat szerintem amúgy is érdemes lehet lezárni, így meg, hogy nem irtanak, még inkább. Pl. esetemben a fűtéscsövek mentén elég nagy nyílás volt, ahol az ilyenhez hozzáférsz, szerintem érdemes szilikonnal lezárni. (Kapható ilyen pl. akár tescóban is, kb. 1000 ft alatt. Elvileg kellene hozzá kinyomópisztoly is, ami szintén elég olcsón beszerezhető, de én nélküle jobban boldogultam: a tubushoz adott csövet, amivel pontosabban célba lehetne juttatni a szilikont, nem tettem rá, inkább kézbe nyomtam ki valamekkora adagot (pl. seprűnyéllel :), amit aztán így sokkal könnyebb volt beigazgatni a célterületre. Ja, gumikesztyű viselete hozzá ajánlott, így nem kell majd a kézmosással annyit bíbelődni :)

Nálunk a közös költségből szoktak irtani mindenkinél (mármint ahová bejutnak), de így is, ha magamnak nem irtok, pár hét után eddig rendszeresen előjöttek, ezért néha önszorgalomból is irtok házi szerekkel. Ja, és persze a folyosón is, az ajtó előtt illetve az odavezető úton szoktam permetezni, hogy minél kevéssé jöjjön közel.

Felmosás esetén természetesen azonnal újra kell permetezni utána, ha már megszáradt a padló.

(Persze lehet, hogy ennél jobb, ha szakembertől rendeled meg az irtást, lehetőleg ugyanattól, aki az épületben is irtja, mert ő tudja, milyen vegyszereket szokott használni, így jobban oda tud figyelni, hogy ne alakuljon ki rezisztencia a csótányoknál.)

Esetleg megpróbálhatod rávenni a szomszédokat (alul/felül is), hogy irtassanak, ha eddig nem tették (ártól függően, ha másképp nem megy, végső esetben akár azzal is, hogy támogatod az irtásukat, ha teheted - érdemes megkérdezni, hogy mibe kerül egy lakás irtása, illetve több lakás irtása egyszerre, hátha nem lényegesen drágább több lakásra, mint egyszerre, ha a kiszállás már úgyis megvan).

Korábban egy 16 lakószintes kollégiumban laktam, ahol eleinte elég sok csótány volt, de végülis kiirtották - igaz, ott hozzátartozott a dologhoz, hogy nap közben az emberek többségét ki lehetett zavarni és minden szobába be lehetett jutni, így rendesen lehetett irtani. Tehát nem lehetetlen a dolog, ha a feltételek adottak hozzá.

Mivel azonban ez a lehetőség egy bérházban szinte sosem áll fenn, ezért én nem gondolom, hogy valóban tartós eredményt el lehet érni rendszeres irtás nélkül.

Remélem, nem írtam ostobaságokat/valótlanságokat, vagy ha esetleg mégis, akkor majd egy szakember kijavítja :)

Péter
Előzmény: Törölt nick (635)