KTa Creative Commons License 2007.07.28 0 0 233
Hali!
Nem volt még szó a kovászról, pedig a kenyérsütéshez igencsak fontos. Azt olvastam, hogy a rozskenyér nem is lesz jó élesztővel. Én elkészítettem a háromnapos módszerrel. Ide írom a receptet, mert jól sikerült.
Egységnyi teljes kiőrlésű búzalisztet elkevertem ugyanannyi térfogatú langyos vízzel és egy kiskanálnyi kefirrel, letakartam. Másnap hozzákevertem ugyanennyit a lisztből és a vízből. Ez már önmagában is elég jól megerjedt, megdagadt, az illata savanykás lett. A harmadik napon kevés vízben feltettem főni egy kicsi felvágott vöröshagymát. Kb. negyed órát főztem, azután beletettem egy csapott ek. komlót. Ezt már nem főztem, csak fedő alatt áztattam a forróvízben. A harmadik adag lisztet ezzel kevertem bele a többibe. Reggelre többszörösére dagadt. A komló nagyon felpörgette. Azt írják, eláll hűtőben, vagy megszárítható, és feláztatva később is fel lehet használni.
Holnap sütök vele kenyeret. Sajnos, még nem a kemencében, mert egyelőre annak készül a teteje, és azalatt nem lehet befűteni, mert a füst elölről elárasztja a készülő tető belsejét. Később el lesz terelve.