Szia Sütögető!
Remélem a focaccia recept kipróbálásra került és sikeres volt!?...
Tészta:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl olaj
- 0,5 l tej
- 3,5 tk só
Tetejére: 1 felvert tojás, 1db 25 dkg-os Ráma (vagy 3 db 10 dkg-os vaj) mák, v. köménymag, v. szezámmag, esetleg durva tengerisó
Az élesztőt felfuttatjuk, és a többivel összegyúrjuk. Elég kemény tésztát kapunk, kelesztőtálban, vagy letakarva kb. duplájára kelesztjük.
Újra lazán átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk, kis cipókat formálunk.
A cipókat egyenként kerekre kinyújtjuk - kb. lapostányér nagyságúra - rádlival (derelyeszaggató) 8 cikkelyre szabjuk, majd a szélesebb végétől indulva LAZÁN kifliformára feltekerjük.
Kikent tepsibe rakjuk (2 nagy tepsibe fér el), pihentetjük kb. fél órát.
Utána megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk fent említett díszítő magvak valamelyikével, majd mindegyikre rákenünk késsel 1/48-ad Rámát. A Rámát 8 lapra vágjuk, majd a lapokat 6 csíkra = 48 db. (Amennyiben 3 vajat használunk, értelemszerűen szintén 48 darabra vágjuk.)
Előmelegített közepes hőfokon (kb. 170-180C) úgy 30 perc alatt kész.
Ha kisült, még a tepsibe hagyjuk 5-10 percig, hogy a vajat felszívja.
Langyosan a legfinomabb.
Megjegyzés: Ráma helyett vajjal készítve sokkal finomabb! –igaz, költségesebb is.
De francba az anyagiakkal! Egy igazi ínyencet financiális megfontolások nem vezérelhetnek !!!...