nanik Creative Commons License 2007.07.27 0 0 229

Szia Sütögető!

Remélem a focaccia recept kipróbálásra került és sikeres volt!?...

            Tészta:

 

                   - 1 kg liszt

                   - 5 dkg élesztő

                   - 1,5 dl olaj

                   - 0,5 l tej

                   - 3,5 tk só

 

         Tetejére: 1 felvert tojás, 1db 25 dkg-os Ráma (vagy 3 db 10 dkg-os vaj)  mák, v.                   köménymag, v. szezámmag, esetleg durva tengerisó

 

Az élesztőt felfuttatjuk, és a többivel összegyúrjuk. Elég kemény tésztát kapunk, kelesztőtálban, vagy letakarva kb. duplájára kelesztjük.

 

Újra lazán átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk, kis cipókat formálunk.

 

A cipókat egyenként kerekre kinyújtjuk - kb. lapostányér nagyságúra - rádlival (derelyeszaggató) 8 cikkelyre szabjuk, majd a szélesebb végétől indulva LAZÁN kifliformára feltekerjük.

 

Kikent tepsibe rakjuk (2 nagy tepsibe fér el), pihentetjük kb. fél órát.

 

Utána megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk fent említett díszítő magvak valamelyikével, majd mindegyikre rákenünk késsel 1/48-ad Rámát. A Rámát 8 lapra vágjuk, majd a lapokat 6 csíkra = 48 db. (Amennyiben 3 vajat használunk, értelemszerűen szintén 48 darabra vágjuk.)

 

Előmelegített közepes hőfokon (kb. 170-180C) úgy 30 perc alatt kész.

Ha kisült, még a tepsibe hagyjuk 5-10 percig, hogy a vajat felszívja.

Langyosan a legfinomabb.

 

Megjegyzés: Ráma helyett vajjal készítve sokkal finomabb! –igaz, költségesebb is.

                   De francba az anyagiakkal! Egy igazi ínyencet financiális megfontolások                  nem vezérelhetnek !!!...

           

  
Előzmény: Sütögető (216)