mastinkala Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2333
INDIÁNOK és ősi kultúrák Észak-Amerikában (Helikon Kiadó 1993)

-tudomásom szerint, átfogóan az indián népről, ennél a könyvnél nincs részletesebb kis hazánkban magyarul. A könyv Észak-Amerikán belül az indián és eszkimó népekkel foglalkozik igen részletesen. Az arhív fotók felejthetetlenek és lenyűgözőek. (pl.: Chief Josheph/Hein-mot Too-ya-la-kekt -ről is van egy kép amit sehol az interneten nem találok, szintúgy Wovokáról, és még sorolhatnám.) A könyvben találhatók még igényes rajzok, térképek és 38 tabló amin az indián kézműipar remekeit mutatják be. Gyönyörűek és autentikusak. A kivitel igénye, hatalmas album jellegű...
Mindent összevetve, valóban nem hiányozhat egyetlen rajongó/érdeklődő polcáról sem. Aki teheti szerezze be, mert hatalmas ismeretanyaggal gyarapodhat általa...

A Vadnyugat hőskora (Helikon Kiadó 1994)

-ez a kötet előbbi folytatása, ami bevándorlók életével foglalkozik és bőven kitér az indiánok életére is a határvidék-politika kapcsán. Paraméterei megegyeznek az előbbivel: gyönyörű korabeli fotók, térképek stb. Igen érdekesek benne a tablókon bemutatott rézszögekkel diszített indián puskák és azok tokjai. Szintén kötelező darabnak tartom.
Az utolsó fejezet az indiánok alkonyával foglalkozik és láthatunk egy kétoldalas fényképet amikor is két indián teljes harci díszben pingpongozik Buffalo Bill Cody Show műsorának szünetében. :)

annie99: Fehér Szarvas általad említett könyvéről nem is hallottam még. Ami tudomásom szerint megjelent:
-A Sziklás Hegyek Varázslója
-Hét Fekete Hold
-A Békepipa
...én ezekről tudtam, és ezek közül nekem csak az első van meg. Igen nehéz beszerezni ezeket. Köszönöm a felvilágosítást!
Beszéltem!