vrobee Creative Commons License 2007.07.26 0 0 219
Miért ne lehetne egy városban több azonos nevű közterület?
Nézd, a közterületnek eredendően azért van neve, hogy megkülönböztethesd az egyiket a másiktól. Tehát alaphelyzet, hogy mindegyiknek más a neve.

És miért lehet egy országban több azonos nevű közterület?
A település lényege, hogy önálló egységet alkot. Van benne bolt meg kocsma. A szomszédosba átutazni "esemény". A tudatodban mindig ott van, hogy most XY településen vagyok.
A kerületekkel ez a legtöbb embernél nincs így. Átmegyek a Rákóczi út túloldalára a zöldségeshez, és még mindig Pesten vagyok (nem pedig Erzsébetvárosban ill. Józsefvárosban). A buszvezető se jelenti be, hogy most átmentünk a XIV-ből a XV. kerületbe, mindenki lyukasszon új jegyet.

És mit csinálnak azok a települések, amik összenőnek
Persze történeti okokból kerülhet egy városba több egyforma név, amit a hagyománytisztelet nem enged feloldani.
Ezt elfogadom, de ilyenkor szvsz. fokozottan kell ügyelni a megkülönböztetéssel. Igenis, kapja meg az állandó városrész-előtagot a terület, különösen, ha van a közelében egy másik ugyanolyan nevű. A Kossuth teres példám szerintem abszolút jogos. Egyazon úton, egyazon városban, egymástól pár km-re fekvő két egyforma tér baromi könnyen összekeverhető.

Azért, mert valaki falun úgy képzeli, hogy pest is olyan mint az ő faluja, csak kicsit nagyobb,
Igen, a "pösti" meg azon csodálkozik, ha nincs Makkoshotykán éjjelnappali bolt. Ez van, az embernek vannak berögzült szokásai, amit a lakókörnyezet határoz meg.

És akkor felmerül egy kérdés. Elvileg nem diszkriminálunk lakóhely szerint, azonban a gyakorlatban a pesti diáknak jobb esélye van (ugyanolyan IQ-val, ugyanolyan tanulmányi átlaggal, ugyanolyan szorgalommal, érdeklődéssel stb. stb.) felvételt nyerni az adott iskolába. Egyszerűen azért, mert nem ismer olyan teljesen esetleges helyi furcsaságokat, amibe más belenőtt. Jó-e ez, korrekt dolog-e. vagy inkább próbáljuk meg az ilyen tök független tényezőket kiküszöbölni?
(Én az utóbbira szavazok akkor is, ha tudom, hogy csak részleges eredményeket lehet elérni. Ami ingyen, vagy szinte ingyen van, azt legalább meg lehetne tenni.)
Előzmény: dr. Agy (200)