annie99 Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2331

Sziasztok! A  festett ingek következő darabja 1870-ből való, Itazipcho (Sans Arc) Lakota készítésű. A lakotáknál csak a kiváltságos főnökök hordhatták, akik kiváló harci tetteikkel érdemelhették ki. Kötelességek is jártak a kitüntetéssel, az "ingviselőnek" (Wicasa Yatapicas) elsőnek kellett lenni a harcban és utolsónak a visszavonulásban. Ha egy harcos elvesztette lovát, köteles volt segítségére sietni. Amennyiben elmulasztotta, kivetkőztethették ingéből, ami nagy szégyent jelentett önmaga és a családja számára is.

 

Általános jellemzők a kar és a mell díszített sávjai, valamint a bőrrojtok és skalpfürtök. Ez utóbbiak lehettek a családtagok ajándékai is, de sokszor származtak a megölt ellenségtől, vagy állatok szőréből. Minden esetben az ing viselőjének tetteire emlékeztettek, más kultúrák kitüntetéseihez hasonló módon. Fontos szerepük volt lovagláskor, hullámzó lobogásuk az erő érzetét fokozta.

 

A sárga-kék színvilág a lakota gondolkodásban élő kozmikus rend két alapelemére, az égre és a sziklákra utal. A festett minták jelentése mára már bizonytalanná vált. Csillagképek vagy állatnyomok stilizált ábrázolására tippelnek a szakértők ennél a hárompöttyös mintánál. A festett mintákról általánosságban elmondható, hogy gyakran jelképeztek kulturális eszményeket, sokszor emlékeztettek történetekre, nagyritkán pedig egyszerűen csak esztétikai szerepük volt. Az ing elkészítése és elsődleges díszítése egy köztiszteletben álló asszony feladata volt, míg a végső művelet - a festés és a skalpfürtök rögzítése - ünnepélyes keretek között, az "ingviselők" által történt.

(ez a war shirt - az eddigi hasonlókkal együtt - a Minneapolis Institute of Arts anyagából való)