Ali Ttaik-al-Rep Creative Commons License 2007.07.25 0 0 189
Már olvasva Paca hozzászólását is, a másik topicból ide emelném azt, ami a legtömörebben fejezi ki a témában a homályt:

(VéEVK 148680)
"Ez sajnálatos tény, de ettől még miért kell a tájékozatlanokhoz igazodni?"

Nos, az egész utastájékoztatás erről szól.

Vannak országok, ahol a közeledő járművön _semmi_ tájékoztatás nincs, az is csak a nyomokból állapítható meg, rendszeresen szokott-e ott megállni valami, mert tábla sincs. Ha tábla nincs, nyilván menetrendi tájékoztató sincs, de lehet, jobb is. A helyben élők persze egy idő után tudják, hogy a nagy kanáriságra-égszínkék batárnak kell integetni, az idegen meg menjen taxival, vagy érdeklődjön a kizárólag helyi nyelven maximum öt szót kimondani hajlandó sofőrtől, aki cserébe viszont ezt ordítva, veres-liluló fejjel teszi.

Budapesten van viszonylatszám, ha van (neves buszok), ami valós, vagy sem (meghibásodott kijelzők), esetleg a valós végállomás is leolvasható, vagy sem.

Budapesten tábla jelzi a megállót. Jó esetben rajta van a menetrend. Vagy sem. Külön viszonylatszámot jelző táblácskák nem nagy divat.

A menetrend betartása nem csak a BKV-n múlik, ilyen szempontból a jó tájékoztatás is lehet félretájékoztatás.

Idegen nyelven kommunikációképes sofőr kevés van, sajnos helyi nyelven sem mindegyik képes erre.

Szóval van mit tenni.

Minél kevesebb elemmel lehet egyértelműen megadni egy információt, annál kisebb a hibázás veszélye.

Rossz példa:
"El kell menni a fekete hetessel, ami zöld a Gellértig, onnan a Tétény-buszt kell megkeresni." (Tessék ezt tetszőleges nyelvre fordítva ügyelni a körülményre, hogy a "tétény" szó hangzásra és leírva egy nem magyarnak éppolyan "könnyen összejön", mint egy magyarnak Aix-les-Bains kiejtve... :) A fekete/zöld dolog elmagyarázása sem feltétlen lesz egyszerű, mert elsőre talán csak New York szülöttei nem akadnak fenn -- az ő metrójelölési rendszerük végképp elborult.)

Jó példa:
"El kell menni a 73-assel a Gellértig és átszállni az 56-osra." (Ez majd augusztustól él. Figyeljük meg, a 7-est nem említem, mert ott még él a piros/fekete probléma és ennél az átszállásnál épp probléma.)

Az, hogy senki sem olyan hülye, hogy összetévessze a villamost a busszal, az érvelők azért ismételgetik, mert képtelenek felismerni, hogy a viszonylatszám _útvonalat_ és nem járművet jelöl. Azaz bármikor bármi változás szükséges, kényelmetlen kiegészítésekkel kell élni, legyen az terelés, pótlás, fejlesztési elképzelés, vagy új módszerek, pl. vegyes kiadás, troli, busszal sűrítve, stb.)

Egyértelmű, egyedi jelzés minden útvonalnak. Egyszerű.

/a/
Előzmény: vrobee (183)