Szia Sütögető!
Itt a párom -már többször kipróbált- focaccia receptje:
1 kg liszthez 5 dkg élesztőt, kb. 7-8 dl langyos vizet, néhány csipetnyi sót, és 2 evőkanálnyi olívaolajat kell számolni. A hozzávalókat rugalmas kenyértésztává gyúrva, olajjal megkenve egy órára félretesszük pihenni.
A hagyományos olasz foccacia duci, de inkább laposabb kenyér, aminek a tetejére ízlés szerinti fűszereket -fokhagymát, hagymát, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, durva tengeri sót, olivabogyót, kapribogyót- szórhatunk, ezeket bőséges olívaolaj kíséretében kezünkkel beletapicskoljuk a tésztába, miután kinyújtottuk kb. 6-8 mm vastagra.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt sül ki az illatozók kenyér-csoda.
(melegebb kemence esetén rövidebb idő alatt!...)
Még forrón átkenjük foghagymás olajjal, vagy fokhagymás liba-kacsazsírral.
...A képen azok a pici sötét gömbök nem gyümölcsök, hanem fekete olajbogyók...
Az itt látható egyik változat friss rozmaringgal, fokhagyma forgácsokkal, fekete olajbogyóval, durva tengeri sóval készült, a másik olajbogyó nélkül...