Jaurinum Creative Commons License 2007.07.23 0 0 9777

Teljesen igazad van, Hanspeter. Én sem szoktam "ránézésre" határozni, ám amik miatt mégis megkockáztattam a pontos határozást, az a következő:

- Novalusz közönséges növényként írja, így azért -bár egyes területeken gyakori lehet- egy hasonló kinézetű ernyős kiesik, a szarvasgyökér (Tordylium maximum). Szóba jöhetne még a havasi turbolya (Torilis ucranica), amit még sosem láttam (elég ritka), de élőhelye nagyjából a T.japonica-éval egyező. Ugyan elmosódottan látszik a képen, de a külső (sugárzó) szirmok nem látszanak hosszabbaknak a belsőknél, ami a 2 faj közül szintén az utóbbi javára dönt.

- Valamennyire a képen is látszik az élőhely milyensége: árnyas, gyomos erdőszegély. Július vége felé nem nagyon van más virágzó ernyős ilyen helyeken. A turbolyák elszáradtak, a bódító baraboly is termésben van már ilyenkor.

- Ahogyan a kép szerzője is jellemzi a genust, más nemzetségektől jó elhatároló bélyeg a szár, levelek érdessége. A fajtárs vetési tüskemagtól (Torilis arvensis) pedig levelének megnyúlt csúcs része különbözteti meg, ami a képen kiválóan látszik.

Mindezek ellenére a kétséget kizáróan pontos determinációhoz egy terméses ernyő közelebbi vizsgálata lenne szükséges.

Előzmény: Hanspeter (9776)