Rbatka Creative Commons License 2007.07.22 0 0 15
A Tiszakécskei Úttörővasút 1971 augusztus 20.-án nyitott meg. Nyomtáva 760 mm., a vonal hossza: 1,2 km.
A síneket Miskó István osztotta szét, és most azok vannak a kerítésekbe beépítve. Ez a vonal a Selypi Cukorgyár és a Ceglédi G.V. öröksége. Két mozdony volt eredetileg, az egyik az ócskavasba került, a másik üzemel(C50-3773). Két nyitott kocsi volt, az egyik megintcsak azonos helyre került a mozdonnyal, a másik (Ckx 544) jelenlegi is az utasokat hordja. Ez egy légfékes kocsi volt, de átalakították kézifékesre. 1948 és 1971 között a Budapesti Úttörővasúton szolgált. Két Ba-w zárt személykocsi volt. Egyet leselejteztek a közelmúltban. Csak a forgóvázai maradtak meg. Egyébként ez a kocsi balesetes volt, főkeretgöbüléssel állították félre. A másik kocsit múzeumkocsinak rendezték be, többségben fényképek találhatók benne. Van benne egy 5 kg-os kenyér is :)
A kisvasútért sokat tettek: Miskó István tanácselnök(jóhiszeműleg nyitotta meg, csak a síneket nem kellett volna szétosztani...), Torbán Mihály Lakiteleki Csomóponti Főnök(Tiszakécske állomásfőnök volt akkor), Rédey Gyula MÁV ny. műszaki főfelügyelő(nyugodjék békében), Panyik József MÁV ny. főmozdonyvezető.
A kisvasút napja: augusztus 20.
A kisvasút "telephelye" Tiszakécske-Sportliget állomáson van. Itt van két vágány, ahol esetleg körül lehet járni. A harmadik vágány már fogy, innen szedik ki a még jó síneket. Ez egy csonkavágány volt egyébként, és itt állt a selejtes kocsi is. Van egy közbenső megállóhely, ez a Játszótér. A végállomás a Tisza-part, itt is van két vágány, a körbejárásra megvannak feltételek. Ez ugyan nincs kihasználva, mert a garázs a kezdőállomáson rálóg a váltóra és a két vágányra.
Május 1-től augusztus 30-ig üzemel!
A Sportligetből 9 és 18 óra között minden egész órában indul a vonat. A Tisza-partról 9:30 és 18:30 között óránként indul vissza a vonat. A menetidő 15 perc.
A kisvasút napján a MÁV és GYSEV járatain 50%-os menettérti jegyet lehet váltani, amit le kell pecsételteni a kisvasútnál.
A menetjegy ára egy útra: felnőtt: 100 Ft, Gyermek 50 Ft.