tubi2002 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 413
A probiotikumok élő, általában tejsavtermelő baktérium kultúrát tartalmaznak, amelyek szerepet játszanak az emésztőrendszer hasznos mikroba populációjának kialakításában, fenntartásában, a patogén baktériumok kizárásában, az emésztő enzimek hatásának növelésében, a takarmányfelvétel és emésztés javításában.


A leggyakrabban a Streptococcus és Lactobacillus törzseket használják probiotikumként :

E. faecium
S. lactis
S. termophilus ( gyakran a L. bulgaricussal együtt )
L. acidophilus
L. bulgaricus
L. lactis

A Enterococcus faecium M74 egy tejsavtermelő baktérium. A laktobacillusok G+, általában nem mozgó, nem sporuláló baktériumok amelyeknek főként tejsav ( heterofermentatív ) vagy kizárólag tejsav ( homofermentatív ) az anyagcseretermékük. A levegőt toleráló anaerob baktériumok. A sejtmorfológia és fermentáció típusa szerint a lactobacillus változatos nemzetségeit határozták meg.

Nemzetség Sejt formája és elrendezése Fermentációs végtermék Streptococcus gömbök láncolata homofermentatív Leuconostoc gömbök láncolata heterofermentatív Pediococcus gömbök tetrádban homofermentatív Lactobacillus a, általában pálcikák láncolata homofermentatív b, általában pálcikák láncolata heterofermentatív

Az állati takarmányozásban használt mikroorganizmusok főleg a Gram pozitív baktériumok:

Lactobacillus, Enterococcus, Pediococcus és Bacillus. A probiotikumok a gazdaállat béltraktusában a mikrobiális egyensúlyt versenykizárással biztosítják. A hasznos baktériumok versenyeznek a patogén baktériumokkal (E.coli, Szalmonella.) a feltapadási helyért a bélfelszínen, illetve az általuk termelt bakteriocinek, szerves savak és peroxidok azok növekedését gátolják. A probiotikumok megakadályozzák, hogy a patogén baktériumok a tápanyagból toxinokat képezzenek, serkentik az emésztőenzimek termelését. A bélbaktérium flórának fontos szerepe van a takarmány táplálóanyagainak emésztésében és felszívódásában.

A Lactobacillusok emésztő enzimeket is termelnek, amelyek amilolitikus, lipolitikus és proteolitikus hatással rendelkeznek, gazdagítják a bél enzim koncentrációját. In vitro vizsgálatokban kimutatták, hogy a patogén baktériumok által termelt enterotoxinokat a Lactobacillusok közömbösíteni képesek. A Lactobacillusok fontos szerepet játszanak az immunrendszer fejlődésében, kísérletekben szájon áttörténő adagolásuk mellett növekedett a vér szérumfehérje szintje, a fehérvérsejtek száma.

A probiotikum készítményeket az antibiotikumok helyettesítésére fejlesztették ki, hogy fölhasználásukkal javítsák az állatok ellenálló képességét és termelési eredményét. A Lactobacillus és más baktériumkultúrák használata különösen a baromfitakarmányozásban kiváló eredményeket mutat. Számos brojler kísérletben a probiotikum kiegészítés szignifikánsan javította a súlygyarapodást és kismértékben a takarmány-értékesítést.

Hazai kísérletekben (KÁTKI, Gödöllő) többféle probiotikum készítmény hatását vizsgálták a brojler tápok táplálóanyagainak emésztésére és a brojlercsirke teljesítményére. A készítmények a csirkék súlygyarapodását kismértékben, de nem szignifikánsan javították, a takarmány-értékesítést hasonló módon, egy esetben szignifikánsan befolyásolták.


A lactobacillusok hatásukat tekintve több szinten, közvetlenül és közvetve fejti ki:

1. Mivel a természetes bélflóra eredetileg is hasznos tagjai, a legtöbb kórokozó ( Clostridium, Salmonella.,Staphylococcus, Campylobacter.stb ) ellenlábasai, ezért mivel gyorsan szaporodnak, nagy számban közvetlenül megtelepedve a bélfalon kiszorítják azokat.( Élettér kizárás)
2. Metabolitjaikkal kíméletesen és természetes módon csökkentik a bél pH - ját, ezzel is közvetlenül gátolva a patogén baktériumok szaporodását.(Savanyító hatás)
3. A Laktifermben található baktériumok emésztő enzimeket is termelnek, melyek szénhidrát, zsír és fehérjebontó hatásukkal javítják a bél enzim koncentrációját. Mindezek által javul az emésztés folyamata valamint a tápanyagok felszívódása a bélből. (takarmány-értékesítés)
4. A bélben található baktériumok pusztulása után azok sejtfalából kiszabaduló molekulák az immunrendszer legfontosabb aktivátorai, szabályozó anyagai. Így a megfelelő bélflóra biztosításával hatékonyan támogatható az immunrendszer. ( Immunmoduláció )

Mindezek a tényezők együttesen okozzák a gyorsabb növekedést és a jobb takarmány-értékesítést.

Előzmény: tubi2002 (409)