JFS83 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 10650

Sziasztok, megfigyeltem valamit a klímámnál és kíváncsi vagyok rá, hogy ki mit mond erről, mert én igazán nem értek hozzá. Ha a kültéri rész NEM megy, tehát csak a beltéri ventillátorozik, egy enyhe édeskés szagot érzek kiáramlani a rendszerből. Pontosabban fogalmazva akkor kezdem érezni, amikor már átmelegedett és szobahőmérsékletű levegőt áramoltat. Tényleg enyhe, tehát nem érezni messziről, csak ha egészen odahajolok az egység elé. Ha az egység ki van kapcsolva, akkor nem árasztja a szagot és akkor sem, ha a kültéri rész dolgozik, tehát a hideg levegő szagmentes.

Kérdeztem a klímaszerelőt, mert féltem, hogy gázt ereszt be, de azt mondta, hogy a klímagáznak nincs szaga és amúgy is csak extrém esetben eresztené a beltéri rész a gázt, mondjuk ha sérült valahol. Hozzá tette azt is, hogy a klímagáz valami olajjal jön ki és esetleg annak a szagát lehetne érezni. Ő azt gondolja, hogy valami műanyag alkatrész szaga lehet, én sem tartom kizártnak. Közben én olvastam egy olyat, hogy a gáz éter szagú. Na ezzel az a baj, hogy fogalmam sincs, hogy az milyen.

A kérdésem lényegében az lenne, hogy miben különbözik az a levegő, amit csak a ventillátorral forgat és az, amit lehűtve bocsát ki? Én úgy gondolom, hogy elvileg semmiben, mert a különbség annyi, hogy amikor a kültéri rész nem megy, akkor nem hideg a belső rész, tehát a rajta átáramló levegő sem hül le. Ahogy én józan ésszel átgondoltam, a benti részben akkor nagyobb a gáz nyomása, amikor a kompresszor nem dolgozik, ezért is igyekeztem a két ténylezőt összekapcsolni és a gázra gyanakodni. A szűrők kizárva, azok tiszták. Ha valakinek van javaslata, ötlete, várom!