tubi2002 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 332

ezen a kosárügyön én is elgondolkodnék. ez akkor lenne objektív, ha steril körülmények között végezhetnénka kosaras szelektálást (laboratórium). a mostani gyakorlatban azonban számos olyan külső körülmény befolyásolja az eredményt, amelyet 1. nem tudunk pontosan felmérni (időjárás, pl. ragadozómadár "közbeavatkozása", stb.) 2. ha úgy ahogy fel is tudjuk mérni, nem tudjuk, hogy az egyenletben hol van pontosan a helye

 

csak nagy általánosságban jelenthető tehát ki: a kosár jó szelekció.

 

a galambász egyébként a saját arcára formálja az állományt és a saját kezére szelektál. itt van pl. barátunk, aki távgalambászik - nos, ő is éppen ezt szeretné csinálni. de te is ezt teszed, meg én is, meg a többiek is... tehát a mi habitusunk, karakterünk is egyfajta szelektáló tényező.

 

szerintem a galambászatban sok a hókuszpókusz. sokan származási lapot párosítanak származási lappal. a dolog sokkal egyszerűbb. az én galambászvilágomban néhány aranyszabály:

 

1. napi spaklizás (hála Istennek, reggel 9-re járok be és délután korán megyek haza a munkahelyemről)

2. gyógyszerezés csak ritkán, inkább olyan megoldásokat részesítek előnyben, mint a laktobacillusok rendszeres itatása, a zárva tartott tanyészeknél a rendszeres lucernaetetétés, stb.

3. minden feltétel optimális biztosítása (lásd geler írását a galambházról saját honlapján - érdemes rajta elgondolkodni...)

4. tisztességes takarmányozás (évente sok száz km-t autózok azért, hogy tisztességes áron kiváló minőségű takarmányt szerezzek be - ezek egy részét magam keverem

5. sok fiatal, kemény szelekció - így is öt év kell ahhoz, hogy jó csapatod legyen (egy többszörös újrakezdőtől ezt fogadjátok el)

6. barátság a galambokkal - amelyik ezt nem fogadja el, leves (na ez az: én nem tudom kihúzni a nyakát, s elég macerás összeszedni őket és elvinni valamelyik sporihoz levágni)

7. nekem ez csak hobbi - természetesen bajnok szeretnék lenni, de úgy, hogy közben jól érzem magam a bőrömben (gyakran látom, hogy a nagy győzni akarás előbb-utóbb fásultságba csap át, mert sok munka - kevés eredmény)

8. szeretem a galambokat, egynémely galambászt is, jó elsörözgetni gyűjtés, órabontás közben a sporikkal (szerintem a mi egyesületünk az ország egyik legjobb közössége)

 

biztosan lehet másképpen is csinálni, de meg kell nézni az ár/érték arányt. mit fizetek ténylegesen és képletesen azért, amit kapok?

 

te például?

 

Előzmény: extra pizza (329)