Neon Licht Creative Commons License 2007.07.16 0 0 312
Sziasztok galambászok!

A tenyésztéssel kapcsolatban van két jellegzetes vélemény:

1. A postagalamb genetikailag úgy lép előre a házigalambhoz képest, hogy egyre nagyobb távolságról való hazatérésre szelektálják. Ez különbözteti meg egymástől őket.
A tenyésztők egy csoportja (köztük Újházy) azt állítja, hogy a hosszútávú állomány képviseli az igazi értéket, ha akarjuk, néhány nemzedéknyi szelekcióval rövidtávon is eredményesek lehetünk ezekkel, ellenben a sprinterekkel sosem leszünk sikeresek hosszútávon.
Ebből az következik, hogy kezdésként hosszútávú törzsből (vagy erre válogatott állományból) kell tenyészanyagot beszerezni és ezután már arra a távolságra lőjük be őket, amelyikre akarjuk, sőt az allround jelleg lehetősége is megmarad.

2. A postagalamb első számú értékmérő tulajdonsága a csalhatatlan tájékozódó képesség.
Ez pedig leginkább a sprinterek tulajdonsága, hiszen egy versenyt alapvetően az dönt el, hogy melyik galamb indul körözés nélkül egyenesen haza, hiszen a galambok nagyjából egyforma sebességgel repülnek.
Más kérdés, hogy esetleg nincs meg a fizikuma a saját utazósebességének hosszas megtartására.
Ebből az következik, hogy sprinterekre kell alapoznunk bármilyen állományt, legfeljebb, ha a hosszabb utakon is eredményt akarunk, speciális felkészítés kell, valamint a testi hibák szelekciója.

Nekem mindkettő logikusnak tűnik, de sajnos egyszerre csak az egyik vélemény lehet igaz.
Mit gondoltok?