maestro Creative Commons License 2007.07.10 0 0 2251
Az IQ haranggörbe normális eloszlást mutat. Ellentétben ezzel a Viola Zoltánnal, én nem vágom fejből a képletét, viszont tudom értelmezni a látottakat :-)

A vízszintes tengelyen az IQ értéke látható, a függőlegesen pedig az egyes IQ-értékeknek a populációban előforduló aránya. Amint az közismert, az IQ-görbe nem egyforma a nőknél és férfiaknál. A nőké középütt púposabb, a férfiaké laposabb és szélesebb. Az ebből adódó következtetéseket már levonták itt mások is, nem sokat tudok hozzátenni, de talán rajzon ábrázolva könnyebb megérteni a dolgot.

Átlagos IQ A teljes népességben 100 az átlagos IQ mindkét nemnél. Az átlagos IQ-érték egyébként mindig a vizsgált görbeszakasz alatti terület súlypontjában van. Ez a teljes tartományon, a szimmetria miatt középütt van. A férfiak átlag IQ-ja pont akkora, mint a nőké.

Normális emberek Ha kivesszük a vizsgálatból a szellemi fogyatékos szintűeket, akkor kapjuk a mindennapi életünkben előforduló embereket. Itt az átlagok már kicsit eltolódnak 100 fölé, és a férfiaké magasabb egy kicsivel. A hétköznapi életben előforduló férfiak átlag IQ-ja kicsit magasabb, mint a nőké.

Okosabb emberek Ha pedig olyan közösségeket vizsgálunk, ahol mindenkinek legalább átlagos, de főként afeletti az IQ-ja, pl. magasan kvalifikált szakmák és munkahelyek, akkor már jelentősen nagyobb a férfiak előnye az átlag IQ terén. Minél magasabb egy vizsgált csoport átlagos IQ-ja, annál nagyobb lesz a csoporton belül a férfiak előnye a nőkkel szemben.

Apropó, Forintocska! Mit szólsz ahhoz a hímsoviniszta rágalomhoz, miszerint a nők kb. felének az átlagosnál kisebb az IQ-ja?!? :-)
Előzmény: rambo john2 (2250)