Elővettem a "Kuglert" - cukrász, cukorkakészítő volt: Tudjátok ugye?
"Jó ruhában járni kelni, / S öt forintér kuglert venni." (J.A.)
Nos Ő írt egy szakácskönyvet úgy a múlt sz. elején, aminek cukrászati részében 24 féle máz elkészítését írja le:
Fehér cukormáz: Verjünk habbá 2 tojásfehérjét, hintsünk bele 250 g porcukrot s belecsavarva egy citromlevet, azonnal felkenhetjük. Meleg helyre állítva keményítjük meg.
Keményebb tészták tetejét, mikor már azok félig megsültek, behintjük vastagon porcukorral, s ismét a sütőbe tesszük. Ha a cukor elolvad a tészta tetején szép fényes mázt ad.
Piros máz: kavarjunk 1/4 óráig 280g porcukrot 2 tojásfehérjével, adjunk hozzá fél citrom levét s patikában kapható ételfestéket.
(A festék jól helyettesíthető piros színű szörpökkel - málna, ribizli, meggy.
Zöldre festhető párolt paraj kifacsart levével, sárgára forrázott sáfrány levével.)