Biovadász Creative Commons License 2007.07.04 0 0 86
"Mert en nem csak leadtam, hanem o azt ki is fizette"


Az hogy neked az adásvétel napjához képest előre vagy utólag fizet a vevő (vagy helyette egy megbízott), a tulajdonjog szempontjából lényegtelen.
Az autókereskedő a te esetedben csak közvetítő. Az adásvételi szerződés eladó rovatában a te neved fog szerepelni, a vevő rovatban pedig majd az aki a kereskedésből megveszi.
Az adásvételin az a dátum fog szerepelni, amikor a majdani vevő viszi a kocsit. Addig minden költség a tied.


"A casco esetebn tiszta sor, mert azt le lehet mondani ilyenkor, de a kotelezonel miert nem lehet?"


Mert van egy 190/2004-es kormányrendelet, ami szerint a forgalomban lévő autóknak folyamatos kgfb biztosítással kell rendelkezniük, amit a gépjármű üzembentartójának/tulajdonosának kell fizetnie.

De megjegyezném a casco szerződéseket sem lehet csak úgy akármikor lemondani, mert megszűnésének a módjait a Polgári törvénykönyv szabályozza:

- érdekmúlás (az eladás napjával Ptk. 545§ (2) )

- felmondás, (de nem ám akármikor, hanem évfordulóra, 30 nappal előre írásban, lásd Ptk 551§ (4) )

- díjnemfizetés miatt a Ptk 543§ szerint. (A törvény szerint az esedékességtől számított 30. napon szűnik meg a biztosítás és addig a biztosító kockázatban van így díjnemfizes megszűnés esetén a biztosító még igényt tarthat 30 nap díjára, mert a Ptk 546§ (2) szerint a biztosító annak a hónapnak az utolsó napjáig járó díjak megfizetését követelheti, amelyben veszélyviselése véget ért. Pár biztosító csinálja is ezt.
Előzmény: pirosnarancs (85)