Infós Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4945

"A nagy könyv szerint (...)"

Lesz még tél, jó lesz az a könyv. :)

De pontosan milyen könyv is ez?

 

"Veled ilyen kérdésben nem fogadok, mert tuti vesztenék."

Köszönöm a bizalmat.

 

Szóval D55/D70 biztosítóberendezésnél:

Váltóállítás szigetelés kikapcsolással

Két gombos, két ütemű kezelés

A SZIGETELÉS KIKAPCSOLÁS véletlen benyomást gátló szerkezettel és számlálóval ellátott nyomógombbal, mint közös nyomógombbal és a váltó egyéni nyomógombjával, mint egyéni nyomógombbal történik. A közös nyomógomb lenyomásakor az ahhoz tartozó számlálószerkezet egyet előre lép, majd egy munkaérintkezőn keresztül zárja az áramkör további útját.

Ezzel a kezeléssel van lehetőség a ténylegesen nem, csak a berendezés által foglaltnak látott kitérő állítására, lett lényen akár a ráfutási szakasz, akár a váltó foglalt. A kezelés előtt a váltó állításával és ellenőrzésével megbízott dolgozó mindig köteles a helyszínen ellenőrizni, hogy a váltó ténylegesen nem foglalt, és felé nem is közeledik jármű*.

A nyomógombok lenyomására majd felengedésére a váltó állítási vezérlést kap. Egyedüli feltétel (a nyomógombok lenyomott helyzetén kívül), hogy a váltó ne legyen lezárva, ugyanis lezárt váltót nem lehet így állítani.

D70-nél mindig, D55-nél pedig az újabb építésű berendezéseknél egy számlálóálláshoz csak egy váltóállítási parancs használható fel, a közös nyomógombot fel kell engedni.

 

Egyedül, ami gondot okozhat, az a számlálóállással való elszámolás. Megakasztani nem lehet (mert egyrészt látszik utólag, másrészről ha nem lép, nem fogja működtetni az áramkör többi részét), visszaléptetni pedig erősen ellenjavallt (régebbi pultokon műszakilag megoldható, az újabbakon azonban (asszem) kilincsmű van beépítve).

 

*: volt valahol egy D55-tel bíró Balaton-parti állomáson egy rendelkező forgalmi szolgálattevő, akinek szórakozása, hobbija volt, hogy a bejáró vonat alatt elkényszerezte a vágányutat, majd a berendezés által foglaltnak érzékelt, azonban a valóságban már nem foglalt kitérőt a SzKi-vel állította. Egyszer mellényúlt, valami siklott vagy borult és visszanézték a számláló-felhasználásokat a Hibaelőjegyzési könyvben. Az ő szolgálataiban feltűen sok volt a KO és a SzKi, ezzel bukott meg.

Előzmény: CKD Kombinát (4944)