Arcanum Creative Commons License 2007.07.02 0 0 2511

Mai hír - érdekel a véleményetek; mennyire volt ez várható, illetve milyen politikai, katonai következményekkel járhat (akár helyi, akár regionális összefüggések terén)...

(A cikk kakaóval foglalkozó részét kihagytam...)

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso_cimoldal%20&nID=337263

„Rakétával lőttek az elnökre - drágul a csokoládé

07.7.2 15:37 

A kakaó ára 2003 óta a legmagasabb volt a londoni árutőzsdén miután a világ legnagyobb termelő országának miniszterelnökét rakétatámadás érte. 

Rakétameghajtású gránátokat lőttek ki arra a repülőgépre, amely az elefántcsontparti miniszterelnököt, Guillame Sorót szállította Bouakéba, közölte az Egyesült Nemzetek szóvivője. A miniszterelnök túlélte a támadást, de a repülőn utazó három ember életét vesztette - számolt be az International Herald Tribune.

(…)

Elefántcsontpart a 2002-es lázadásokat követően kettészakadt - a lázadók által uralt északi, és a kormány által irányított déli régióra. A szemben álló felek ez év március 4-én írták alá a békeegyezményt, majd a két régiót elválasztó ENSZ biztonsági zónát is eltörölték április 17-ével, miután Sorót, a felkelők egykori vezérét miniszterelnökké választották március 29-én.

Pápai Csaba”

Arc'

Előzmény: Arcanum (2510)