atomgond Creative Commons License 2007.07.02 0 0 73

Szia,

 

Csak most kerültem gépközelbe. Hol is kezdjem, ismét sok jó tanácsot kaptam. :-)

 

Van, ami nem úgy és nem olyan ütemben fejlődik, ahogy számítottam, nem hozta a papírformát, tehát nem elég, hogy kezdő az ember, még a helyi adottságokkal is meg kell ismerkedni

 

Ettől én is tartok egy kicsit. Mivel viszonylag kicsi a kertem, nagyon ki kell találnom mit hova teszek. Például a fák esetében ha nem fejlődne valamelyik kellően, az eléggé érzéknyen érintene, minthogy ezeknek a "pótlása" vagy kiváltása, nem olyan egyszerű feladat mint egy bokoré, vagy virágé. A fáknak így is sok-sok év kell ahhoz, hogy nagyobb méreteket érjenek el. Ezért nem is gondolkodom már semmi különlegesebb fajtában. Szétnéztem a környéken, és amiből sok van, és láthatóan jól érzi magát, azokból választok. Így talán kevésbé érhet meglepetés.  

Ezért döntöttem pl. a tóhoz is a Betula Pendula Youngii mellett, mert itt a nyírek nagyszerűen érzik magukat, tele vannak velük a kertek. Csak ne szemetelne annyira.:-)

 

Raknál fel majd képet a tavadról? Nagyon kíváncsi vagyok, milyet csináltatok... :-))

 

Csinálok majd pár képet, és felteszem. De nem szeretnék itt OFF topikoskodni, úgyhogy majd a tavasba teszem fel. Egyébként sajnos kicsike a tó, kb. 3*4méteres, és semmi extra. Nincs nagyobb hely számára. :-( Ezért is gondolkodom már egy nagyobb telek vásárlásán, itt semmi nem fér el rendesen. Legjobb lenne a szomszéd telkét megvenni, mert akkor maradhatnánk itt, de egyelőre nem áll kötélnek.

 

Szvsz 'tűrj meg' néhány ilyen bokrot a kertben, hogy gyorsan adjanak tömeget, aztán már ráér a többi kényes-fényes is növekedni. ;-P

 

Mindenképp sok cserjét szeretnék.:-) Már telepítettem pár som bokrot -az ehető termésű, sima cornus mas-, örököltem pár veresgyűrűs som bokrot is, néhány tő babérmeggy is új vendég, és vagy egy fagyal sorom is, ami nem nyírott, hanem már fás bokorrá fejlődött, kb. 5méter magas. Beültettem azt a 4db Kínai jegenyét is, átmentileg jó lesz, aímg a melléjük tervezett, lassabban növő, de hosszabb életű fák kifejlődnek. Ezek a kis jegenyék már most 3méter feletti magasságúak.

 

mutatom, nálunk hogy néz ez ki, bár nem 'girbegurba, természetes' ;-P, hanem az a bizonyos masszív-rusztikus, tizenöthat négyzetméter egyébként ;-) (

 

Ez nagyon szép! Egyébként nekünk sem girbe-gurba lesz a fedés, mert nem illene a házhoz. De ha rönkházam lenne -távoli álom/terv egyébként-, akkor már girbe-gurbáznék. :-)

A tiétekhez hasonló adottságú a teraszunk, csak kicsit nagyobb, kb. 30nm. Ezért ide bőven férne mindenféle növény és kiegészítő. De ez külön tervezést igényel majd. Szerencsére még burkolva sincs. Azért szerencsére, mert eredetileg terméskövezni szerettem volna, de újabban nagyon tetszenek az igényes kültéri faburkolatok. Nagyon szépek vannak kemény fából, és sokkal melegebb érzést kelt, mint a kő. Cserébe macerásabb.

  

most az egyik sarkára stéget ácsoltattunk

 

Ez nekem nagyon tetszik! Sajnos nálunk ez nem megvalósítható, mint ahogy a nagyobb tó sem. :-(

  

Pergolára visszatérve, ha még van szabad választási lehetőséged, jól gondold meg, mit futtatsz rá

 

Bár már ott tartanék. :-) Még a pergola sincs készen -én fogom csinálni-. Most kicsit más projectben vagyok egyébként, mert a gyereknek csinálok egy kis "játszóteret". Saját kezűleg. Nem girbe-gurba lesz, hanem rendes gerendás, nád tetővel. :-) Ezt is nevezhetjük kerti kiegészítőnek. :-) Kell valami a srácoknak is, ahol kiélhetik magukat anélkül, hogy a növények vagy a tó védelmében állandóan rájuk kelljen szólni. :-)

 

A vízfalas ötleted nagyon-nagyon tetszik, egy köves mini-növényes medencébe bele is lehetne csorgatni ,csak szűrő és ízlés kérdése,

 

Jelen állás szerint, a terasz egyik sarkában lenne, körülötte pedig, a felső részén rengeteg növény. Az alsó részen, ahová a víz csorog, ahogy te is írod, valami kis aprócska növényes rész lenne kialakítva.

De már gondolkodtam olyan megoldásban is, hogy a víz nem csak egy ponton csorogna le, hanem egy hosszú falon végig. Ezt úgy képzeltem el, hogy kicsit félköríves terméskőfalat építek, mely finoman körbe venné a tartózkodásra szánt részt (asztal+székek stb.). Ezen a falon végig, fátyolszerűen csorogna le a víz, melyet este rejtett lámpákkal világítanék meg. De lehet, hogy ez hülyeség. Tervek vannak, csak kérdés, mi lesz belőle. :-)

 

És még mindíg csak azt tudom mondani, gyönyörű helyen laktok, és nagyon szépen alakul a kertetek. 

 

Előzmény: agicza (68)