Mungo
2007.06.30
|
|
0 0
127
|
Genetikai oka nem tudom mennyiben áll fenn. Egy ismerősöm azt mondja, hogy a bio boltban lehet kapni laktóz bontó baktériumot, amit csak le kell nyelni és máris ihatom a tejet.
Sajnos a laktóztolerancia genetikai probléma. Bizonyos enzim szükséges a tejcukor "hasításához", amiután már a természetes bélflóra is megbírkózik a tejjel. Jellemzően az európai, azon belül is az észak európai populációnál figyelhető meg az egész életen át tartó laktóztolerancia. Normális körülmények között ez a képesség 5 - 8 éves korban megszűnik. Viszont a tejsav bacik által laktózmentesített termékek már mindenki által fogyaszthatók (tejföl, joghurt, sajtok, túró, stb.)
Ezt a bio-boltos dolgot azért nem ártana megvizsgáltatni, hiszen ha igaz a hír, akkor a hazai lakosság kb 30 - 40%-ának lehetővé tenné a nyers és pasztőrözött tej fogyasztását is.
Bár kétségeim vannak afelől, hogy a bélflóra befogadna ilyen baktériumokat minden káros következmény nélkül.
|
|