tükörvarrógépkezel Creative Commons License 2007.06.30 0 0 122
biztos úgy van....

Ultrapasztőrözés során a tejet legalább 140 o C-ra hevítik, néhány másodpercig ezen a hőmérsékleten tartják, majd visszahűtik. Ilyen hőkezelés alkalmazásakor a spórás mikrobák is elpusztulnak, a tej összetételében is mélyreható változások következnek be (íze megváltozik, a tejet nem lehet megalvasztani).

A hőkezeléssel egyidőben a tejet homogénezik. Célja, hogy a mechanikai úton, viszonylag nagy nyomáson (150-250 bar) a zsírgolyócskákat felaprózzák, és ezáltal a tej felfölöződését megakadályozzák, a tejalkotórészek emészthetőségét pedig növeljék. A tej hevítésekor a fehérjék aminosav összetételében számottevő változás nem következik be. A tej lizintartalma viszont az alkalmazott hőkezeléstől függően 1-10 %-kal csökken. Hőkezelés hatására tejfehérjék emészthetősége általában javul, vitaminvesztése pedig csekély.
Előzmény: lyesmith (118)