takidokika Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2524

Ez a bunda azután Erzsébetnek hozott szerencsét, mert akkor jutott fel negatív gólaránnyal a sok kizárás miatt az ETC, mely így második lett. Az EMTK pedig 3., de ő már nem jutott fel.

 

Az 1924/25. évi bajnokság rendkívül érdekesen alakult és ért véget. Ebben az időszakban egyre nagyobb nyomás nehezedett az MLSZ-re a professzionista csapatok felállítására és a profi bajnokság kiírására. Egyre inkább látszott, hogy amatőr módon a bajnokságok lebonyolítása már nem lehetséges, a nagyobb, tehetősebb klubok ilyen-olyan ürüggyel, vagy suba alatt, így is jövedelemhez juttatták játékosaikat.

Mivel ez időben még nem sikerült a professzionista bajnokságot beindítani, az MLSZ nem tudott mást tenni, mint legalább az álamatőrizmusra lecsapni, tűzzel-vassal irtani.

A szigorítás dacára, már 1924 őszén lehetett különböző híreszteléseket hallani, hogy ez vagy amaz a csapat bizonyos szívességekért cserében, átengedte a győzelmet ellenfelének.

A bajnokság összes osztályai közül a II. osztályban folyt a legelkeseredettebb küzdelem azért, hogy melyik csapatnak sikerül bejutnia az ígéret földjére, a nagy meccsbevételekkel kecsegtető első osztályba.

Már márciusban kipattant az első vesztegetési vád, amikor formális eljárás indult meg a TTC - EMTK mérkőzés nyomán. A vád az volt, hogy az EMTK kapusa 5 millióért (ekkor még korona volt, később 1927. januári bevezetésekor 1 pengő 12500 koronát ért) hajlandónak mutatkozott annyi gólt beengedni, amennyi a TTC győzelméhez szükséges volt. Áprilisban az Ékszerész - Fővárosi TK mérkőzésről derült ki, hogy az FTK három játékosa felajánlotta az Ékszerész vezetőinek, „lelazsálják” a mérkőzést az ellenfél győzelme érdekében.

Egymást érték a feljelentések és a vizsgálatok. Közben a bajnokság befejeződött, az ETC a 6. az EMTK a 7. helyen végzett a 14 csapatos mezőnyben. Ekkor lecsapott az MLSZ.

Először a Kőbányai TE (KTE) csapata bukott meg, aki aztán a legsúlyosabb büntetést is kapta, törölték a szövetségi tagegyesületek sorából. Következett a magát bajnoknak hívő TTC, majd az Ékszerészek, a Húsiparosok és végül az FTK került le az élről, elvesztvén pontjait, sőt egy évre a játékjogát is.

Végül csak kilenc csapat fejezte be a bajnokságot a következő élmezőnnyel:

 

1. „33” FC       33 pont            32 - 17

2. ETC           27 pont           29 - 31

3. EMTK         26 pont           28 - 31

 

Voltak színváltozások is a csapatoknál, de mindet nem tudom. Az ETC eredetileg sárga-fehér színű volt, az EMTK fekete-fehér. Az ER-SO MADISZ lila-fehér, a Lampart talán piros-fehér. 45 után az EMTK piros-kék lett, majd az EVTK is megtartotta ezt a színt, végül az ESMTK piros-fehér lett és mindmáig az is maradt. A többi csapat színét sajnos nem tudom.