gazo2 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 94
Kedves Levelezőtársaim!

Az utóbbi időben nem voltam internet közelben. A Kozma Robi kollegám által feltett képekkel kapcsolatban G. Ákos helyesen írja, hogy a bíróságról van szó. (Úgy sejtem, hogy G. Ákos egy bajai származású fiatal tudós.)
Akkor Járásbíróság és Adóhivatal volt az épületben, amint, kinagyítva, a képeslapon olvasható is. A szinte düledező épületet kiváltani épült a jelenlegi, a Bajai Városi Bíróság Kazinczy utcai épülete. (Építésének 25. évfordulóján írtam a Petőfi Népe című újságban a bajai igazságszolgáltatás történetéről, és az évfordulóval kapcsolatos ünnepségről.) A rossz nyelvek azt mondták, hogy az épület állagának megromlásához hozzá segítettek az igazságszolgáltatás dolgozói is. Ha így volna, helyesen tették, mert a régi épület olyan szörnyű állapotban volt, hogy szégyent hozott Justitia istennőre. Szerencsére az épületnek neki ment egy teherautó, olyan sikerrel, hogy a házat körül kellett dúcolni. (Erre még jól emlékezhetnek az idősebbek.) Jómagam azért is tudok részletesebben róla, mert a Bíróság két tiszteletre méltó volt elnökével is egy lépcsőházban laktam. Sajnos, korai elmúlásuk miatt nekrológot is kellett írnom dr. Sárközi Istvánról és dr. Wolf Béláról.)

A Jelky tér Kisvásár tér volt, utána lett Mátyás király tér. Később Április 4. tér volt a neve. A Jelky tér nevet, - mely csak később vált hivatalossá -, írásban én használtam először. Abból a meggondolásból, hogy célszerű egy teret az ott felállított szoborról elnevezni. Példa rá a Tóth Kálmán tér. Amikor a tér Mátyás király tér volt, kis ideig ott volt a Liszt Ferenc Kör Zeneiskolája. (Az az iskola, mely jelenleg a Dózsa György út 18. szám alatt van.)

Major Mátéval kapcsolatban rendkívül figyelemre méltónak tartom az okmányokat. Szívesen tudnék róla további részleteket! A következőkben jómagam is szeretnék néhány szóval a tudós megismeréséhez hozzájárulni. Részt vettem ugyanis a születése 100. évfordulója alkalmából tartott tudományos konferencián, és, amennyire tudom, az utolsó fotót is én készítettem róla.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: mamicska (93)