lg23 Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2474

Az FTC három E betűje: Erkölcs, Erő, Egyetértés...

 

Az Újpesté az érdekes. Lévai Béla meg minden más újabb forrás szerint Egység, Épség, Egyetértés volt a klub jelmondata. Ám én találkoztam egy 1935-ös klubzászlóval, amin "Épség, Erő, Egyetértés" a felirat (arannyal hímezve). És további korabeli forrásokon is ezt a változatot találtam meg, tehát ez lehet az eredeti, 1885-ös jelmondat (főleg, hogy az Egység és az Egyetértés gyakorlatilag ugyanazt jelenti a Lévai féle jelmondatban, tehát logikája nem nagyon lenne). Egyébiránt a Lévai könyvnek kb. minden harmadik szava tévedés, nem lepne meg, ha itt is légbőlkapott információkkal dolgozott volna.

 

Érdekesség, hogy a klub hivatalos pecsétje (a legkorábbi általam látott változat egyelőre 1909-es!) egy körben három egymásnak hátat fordító, egyenlő szárú háromszöget alkotó E-betűből állt a háború előtt (az FTC címerrel ellentétben a háromszög fölfelé mutatott). Mivel több évtizeden át használták ezt a pecsétet, elképzelhetőnek tartom, hogy már az alapításkor is ez volt a hivatalos pecsétünk!

 

Érdekesség, hogy a légrégebbi általam ismert UTE címer az 1920-as évek első feléből való. Korábbival még sajnos nem találkoztam :-( Igazság szerint nem is tudom, hogy hol lehetne találni korábbi árbázolást. Mindenesetre nyitott szemmel járom a világot :D

 

Mondjuk nem ez volt a kérdés, de talán nem volt unalmas, amit írtam ;-)

Előzmény: Tizennégyes (2473)