dzsaffar2 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 229

A magyar nyelvre nem érvényes.

 

Sáfár István.

-----------

 

Bereczki szerint "az egyes nyelvekre nem a szemmel látható egyezések, hanem sokkal inkább a szabályos eltérések jellemzők"

 

:-)))

 

Csak példának.

:-)))

 

Vizsgáljuk meg a *k és a *t ősi mássalhangzók ki­következtetett hangtani útját:

„A fgr. szókezdő k magyar folytatásának szabálya: palatális mássalhangzó előtt a k megőrződött, veláris előtt viszont h fejlődött belőle. Az ómagyar nyelvemlékek alapján azt is tudjuk, hogy a fej­lődés X fokon keresztül történt (vő. HB chomuv, charmul; ch = X ). Ez a hang az obi-ugor nyelvek egyes nyelvjárásaiban szintén megvan a fgr. *k folytatásaként veláris magánhangzók előtt, de ez a magyartól függetlenül jóval későbbi időpontban jelent meg.” /.../

 

Az ősmagyar kori török jövevény­szavak szókezdő £-ja veláris magánhangzó előtt is megőrződött, pl. kantár, koporsó, kos stb. /.../ A magyarban a finnugor *k a szó belsejében zöngé­sült és spirantizálódott, s a y w-vé vált, majd a w vagy megmaradt (v alakban), vagy vokalizálódott, s diftongust alkotott az előző magánhangzóval (vő. óm. jou 'folyó'), majd monoftongizálodva hosszú labiális magánhangzóvá olvadt össze. Ez utóbbi esetben a fgr. *k emlékét csak a magánhangzó hosszúsága őrzi,"

 

 

Eddig a szabály, törvény.

:-)))

 

Bereczki 68. old.

 

A valóság pedig teljesen másképpen néz ki.

 

Vegyünk egy közismert példát a *k fejlődé­sére, s a szabályos eltéréseket keresve nézzük meg a TESZ mondandóját: „ház 1195. /.../ Ősi örökség a finnugor korból; vesd össze.: osztj. V., Vj. kat 'ház'; zürj. V.-ka; ker-ka 'ház, lakóház, szoba' (kér 'gerenda'), P. -ku: ker-ku 'ház'; vojt. Sz.  -ka: kor-ka 'ház' (kor 'gerenda*), -ko: vu-ko 'malom' (vu 'víz'); cser. KH. kú-d9 'cseremisz nyári kunyhó'; md, E. kudo, M. kud 'ház, lakó­szoba'; finn kota 'kunyhó, főzőház'; észt koda 'ház, épület, nyári konyha'.

A finnugor alapalak *kota lehetett."

 

TESZ II. 76. old.

 

Tehát a felsorolás széltében és hosszában, azaz az un. finnugor utódnyelvek mai gyűjtéseiben - beleértve a finnben és az észtben is - mindmáig megmaradt a veláris magánhangzó előtti ősi *-k hang „k" hangnak. A *kota ősalak a felsoroltak nyelvében 4000 éven keresztül napjainkig meg­őrizte 'k' hangját, és sehol sem alakult 'h'-vá.

Hol marad akkor a rokon nyelvekben a szabályos hangváltás, illetve az egymás közötti szabályos eltérés jelensége?

:-)))

 

 

Ezek szerint rájuk nem érvényes az ún. "magyar folytatás szabálya". Sőt, a k hang tekintetében semmilyen hangváltás/hangmegfeleltetés szabálya sem.

 

:-)))

 

 

 

Sáfár István

Előzmény: dzsaffar2 (228)