gazo2 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 90
Kozma Róbert kollegám ismét jó szolgálatot tett a levelezőlapok felrakásával. A képeket felnagyítva érdekes részletekre bukkanunk. Elöljáróban megemlítem, hogy a képeslapgyűjtők jelentősen hozzájárulnak a város múltjának a megismeréséhez. Baja várossá válásának 300. évforulójára, tehát 1996-ban jelent meg "Az üdvözlet Bajáról régi képeslapokon" c. könyv, Kovács András és Becherer Károly közös munkája.
Visszatérve a jelen képeslapokhoz:
Érdemes felfigyelni a barátok templomának kétféle tűzfigyelő körjárójára. Megjegyzem, a körjáró megépítése praktikus célt, a tűzfigyelést szolgálta, de építészetileg egyik változat sem vált a harangtorony előnyére.
Csakúgy nem, mint a papok temploma, tehát a belvárosi templom kapuzatának átépítése. Az előző, - ami a képeslapon látható -, jobban illett az épülethez.

A Tóth Kálmán tér déli oldalán nemrég ismét bankot avattak. Ennek kapcsán módom volt kissé foglalkozni az épülettel. Itt eredetileg Türr István szülőháza állott. Szerény, földszintes ház. Helyére került a múlt század második évtizedében a Szegedi Kereskedelmi és Iparbank bajai fiókja, a millenniumi idők díszes építészeti stílusának megfelelő, mutatós épület. A Kovács-Becherer könyv közli a látványterv képeslapját is, melyhez képest a kivitel jóval szerényebb lett. Érdemes megfigyelni az 1912-ben készült épület eredeti tetejét és a két "méhkast". Utóbbiakkal kapcsolatban felmerült, hogy a tervező talán a bank-funkcióhoz kívánta volna illeszteni a méhkasokat. Valószínűbb, hogy a funkció nélküli ál-kupolák formája miatt a nép társította a szorgos, gyűjtögető méhecskék fogalmát a pénzintézethez. Később átépítették az épületet szerényebbre, Major Máté bajai születésű építészettörténész szerint nem igazán szerencsés módon.
Ami a teret illeti, sokan hiányolják hajdani szép vaskerítését. Valószínű, hogy kevesebb vagy alacsonyabb növényzettel jobban kiemelkedne a szobor. (Kicsit hasonlít a helyzet a Jelky térre, melyen a teret egykor uraló Jelky-szobor a hatalmas műtárgyak alatt szinte jelentéktelenné vált. Ráadásul a világjáró szabólegény az irányt is eltéveszti. Szeged felé indul, jóllehet Bécsbe igyekszik a bátyjához, aki ott udvari szabó.)

A feltett képeken még számtalan érdekességre figyelhetünk fel. (Tománovics ház, Kaszinó vagy később Uránia mozi stb.) Csak néhányra kíséreltem meg ráirányítani a figyelmet. Örülnék, ha kedves Levelezőtársaim folytatnák a téma boncolgatását.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
Előzmény: rkozma (89)