muca-hit Creative Commons License 2007.06.13 0 0 1025
Halálra kínoztak egy elefántot a szadista oláhok
2007-06-13. 16:27:25

A személyzet kegyetlenkedése miatt pusztult el egy elefánt a bukaresti állatkertben - állapította meg a haláleset körülményeit vizsgáló szakértői bizottság szerdai román sajtójelentések szerint.

Gaya, a 48 éves elefánttehén sokáig nem volt hajlandó bemenni az istállójába, mert nem viselte el az oda befészkelődött patkányok, macskák és kutyák bűzét. Az igazgatónak ebből egy idő után elege lett és egy egész kutyafalkát kért kölcsön a rendőrségtől (akik készséggel álltak a szadista igazgató rendelkezésésére), hogy bekergessék az ormányost a helyére. 2006. október 21-én aztán Gaya a kutyahecc közben összeesett és nem kelt fel többé.

Az eset kivizsgálására a bukaresti városvezetőség szakértői bizottságot küldött ki. A Most megjelent beszámoló alapján Gaya halála a "legalább négy éven keresztül halmozódó káros hatásokra" és a ráuszított kutyák okozta stresszre vezethető vissza.

A bizottság javasolta az igazgató leváltását, és büntetőjogi eljárást is kezdeményez ellene állatkínzás, hivatali visszaélés és a vizsgálat félrevezetése miatt.

Évente 9000 áldozat

Csak tavaly egyébként a bukaresti állatkert lakói közül mintegy 9 ezren (!!!) pusztultak el "gyanús körülmények között" - áll a jelentésében. Kimúlt egy tibeti medve, egy afrikai strucc, három kenguru és két muflon, további 8596 kisebb állatot pedig hamisan döglöttnek nyilvánítottak és hüllőkkel falattak fel elevenen.