Szia Rebarbara!
Ugyan nem tőlem kérdeztél, de mivel egy cipőben járunk ezért,amit tudok a PCOSről azt elmondom:
Szóval nekem tavaly februárban diagnosztizálták a PCOSt- Dr Tűű, egy magánklinikán-, de mire megjöttek a véreredményeim kiderült, hogy megfogant a pici babám. Ami orvosi csoda, hiszen majdnem 1/2 évig menstruációm sem volt (januárban is csak a Duphaston miatt, mesterségesen meghozták).
Metformint akart felírni Tűű doktor, de amikor szóltam neki a baba miatt, akkor mondta, hogy el kell halasztanom ezt szülés utánra (sőt attól tartok szoptatás befejezéséig), mert nem szokott hozzá a szervezetem a gyógyszerhez. Amúgy is csak a 12. hétig szedhetik hivatalosan a kismamák.
Szóval engem elküldött hormonvizsgálatokra és terheléses vércukor és inzulin vizsgálatra. Az LH/FSH arány és az extrém magas 120 perces inzulinszintem igazolta a gyanúmat, hogy PCOS-em van (tüneteim, ugye a rendszertelen ciklus, iszonyat ronda aknék, szőrök). Én sem vagyok tipikus pcos-es, hiszen nem vagyok túlsúlyos.
És igen a metformint (én úgy tudom) életed végéig szedni kell (HA tényleg inzulin rezisztencia okozta a PCOSt, és mondjuk nem a pajzsmirigy), de mindez nem elég, a metformin+diéta+mozgás hármasa az ami tünetmentessé tesz minket.
Szülés után visszamegyek az orvoshoz, de már nem az Istenhegyi magánklinikán rendel, hanem a Bartók Béla úton ( www.mensmentis.hu ). Nekem ő annyit mondott, hogy várandósság alatt marad a diéta nekem (amit több-kevesebb sikerrel vezetek), de 3 hét múlva mennem kell cukorterhelésre és ott kiugrik a nyúl a bokorból (hogy mennyire sikeresen csináltam a diétámat).
Remélem kaptál választ legalább néhány kérdésedre és bocs a hosszúságéret!
Ja igen és ne nődokihoz menjél ezzel a betegséggel, hanem endokrinológushoz vagy diabetológushoz, mert endokrin betegség, csak nőgyógyászati (pl: ciszta) tüneteket is okoz.
Üdv: Éloin 20+2