Macskapecér Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4128

Szerintem is több volt ez, mint hiba. Vagyis nem biztos, ha azt nézed, hogy egy sima hibába is bele lehet halni.

Miért ne ítélkezzek, vagy ha így jobban tetszik: miért ne alkossak véleményt? Maximálisan együtt tudok érezni a vétlen motoros családjával, és tudod igazából miután többször végignéztem a videót, beleképzeltem magam a szemből érkező helyébe is. Pl. elmerengtem, hogy én mit tettem volna, vagy hogy fél másodperc milyen reakcióra elég. Talán éppen csak arra, hogy észreveszem.

 

Nem kérdés, hogy mit csináltam volna másképp. Pl. nem előzök. Inkább maradok a seggemen, még azt is megkockáztatva, hogy a haverok kiröhögnek, mert "nem merek" előzni. Na meg ebből következik, hogy aki emiatt kiröhög, azzal valószínűleg nem fogunk túl sokat együtt motorozni. Úgy érzem, hogy annak a motorosnak is van nem kevés felelőssége az ügyben, aki előtte, vagy a társaságában motorozott. Főleg akkor, ha tapasztaltabb volt nála.

 

Nem hiszem, hogy meghalni indult volna, de az számomra nem kérdés, hogy nem volt tisztában azzal, hogy mit tesz, nagy valószínűséggel nem ismerte a motorja és a saját korlátait. Mert ha tudja, hogy milyen motoron ül, annak milyen a kezelhetősége, vagy ha egyszerűen figyelembe veszi a záróvonalat és a sebességkorlátozást, és - megkockáztatom - van benne alázat a motorral, az úttal és a saját tudásával szemben, akkor vsz. életben marad, vagy nem itt töri össze magát. Rossz döntést hozott és ez két életbe került.

 

Sajnos bármelyikünk hibázhat, bármikor, nem feltétlenül ez a probléma, hiszen mondjuk egy profi versenyzőn kívül ki az, aki maximális biztonsággal tudja kezelni a gépét _bármilyen_ helyzetben? Szerintem nagyobb baj, ha nem tudod, hogy hibáztál. Ki tudja, hogy a baleset előtt hányszor úszott meg hasonló helyzeteket?

 

Belátom, hogy kényes a helyzet, és akárhogy is, a véleményalkotásnál figyelembe kell venni kegyeleti szempontokat is, de mégis két napja kavarog bennem ez a dolog, és mélységesen megdöbbent, felháborít, elbizonytalanít.

 

Körte 

Előzmény: cselle (4119)