Carolus58 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 613

Ok, a felelősséget vállalom. :o)

 

A hajóroncsok kapcsán a legnagyobb "veszély" mégis az, hogy ez 1 darab roncs 1 parton. Hogy került oda? Magától, vagy egy kisebb tájfun átzavarta? Ezt ma már senki sem mondja meg. Így aztán nehéz arról értekezni, hogy Kína tudatosan felfedezte Ausztráliát.

 

Jaj, megvan a tuti érvem!!! :o)

 

Ugye eddig is arról szólt a beszélgetés, hogy a távoli kultúrák között terjedt a világról alkotott kép infója. Azaz, a kínaiaktól egy idő után az európaiak megtanulták, hogy vannak Fűszer-szigetek, meg Japán, meg többi szép nagy part. Aztán az európaiak felfedezték, hogy az ő általuk felfedezett Fülöp-szigeteken a kínai hajók kereskednek.

 

Ha, az info így terjedt, akkor a déli kontinens (Ausztrália és Új-Zéland) léte miért olyan későn jelenik meg az európai térképeken? Én itt arra gondolok, hogy Európa által kezdektől fogva feltételezett Terra Australistól külön létező Ausztrália és Új-Zéland csak a XVIII. századi térképeken tűnik fel, nem beszélve magáról Cook kapitányról.

 

Ha a kínaiak valóban képben lettek volna Új-Zélanddal, vagy Ausztrália keleti és déli partjaival, akkor ennek hamarabb kellett volna megjelenie az európai térképészetben.

 

Bár lehet, hogy túl naív a gondolkozásom.