orpheline Creative Commons License 2007.06.10 0 0 279
Botticelli freskót találtak Esztergomban?
június 8. 12:00

Nagy valószínűséggel Botticelli festette az esztergomi várban, Vitéz János dolgozószobájának falán lévő freskó egy részletét.

A Magyar Rádió hírét szerkesztőségünk megkeresésére Horváth Béla, a Vármúzeum igazgatója megerősítette. Elmondta, hogy a freskó restaurálásán 2000 óta dolgozó munkacsoport vezetője Wirl Zsuzsa, és a kutatást vezető Prokopp Mária művészettörténész bejelentése szerint a restaurálás során a freskóról infravörös felvételeket készítettek. Az ennek során láthatóvá vált monogram alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy a négy erényt ábrázoló freskó egyik alakja – a Mértékletesség allegóriája – a fiatal Botticelli műve. Horváth Béla elmondta, hogy Prokopp Mária és Wirl Zsuzsa a hírt tegnap jelentette be Firenzében egy reneszánsz konferencián, ma pedig Rómában is ismertetni fogják a kutatás eredményét.

Megkérdeztük Cséfalvay Pál kanonokot, az esztergomi Keresztény Múzeum művészettörténész igazgatóját is, aki elmondta: már eddig is ismert volt, hogy a Vitéz János esztergomi érsek egykori dolgozószobájában található reneszánsz freskó a firenzei iskola műhelyéből került ki, a művészettörténészek Filippino Lippinek tulajdonították az alkotást. A stílusjegyek alapján sem zárható ki, hogy a freskó egy részlete Sandro Botticelli alkotása, de csupán ezek alapján egyértelműen nem bizonyítható.

Cséfalvay Pál elmondta: nagy érdeklődéssel várja a ma délutáni római bemutatót, amelyen részletesen ismertetik majd a kutatási eredményeket, illetve a feltárt monogramot. Amennyiben minden kétséget kizáróan igazolható, hogy a részlet a fiatal Botticelli műve, akkor valóban szenzációs felfedezésről beszélhetünk.

Magyar Kurír