Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.08 0 0 2151
Előrebocsátom, hogy nem vagyok SPSS-guru.:) Szóval lehet, hogy sokkal praktikusabban is lehetett volna rögzíteni.
Itt van az edzők sav fájlja.
Elsősorban az érdekelt, hogy az egyes országokban hogyan alakult évről-évre a játékosok/edzők száma.
A nehézséget az okozza, hogy egy játékos/edző több klubban/országban is megfordult, továbbá hogy egy évben - természetesen - nem csupán egyetlen országban/klubban dolgoztak magyarok.
Az első oszlop az edzők nevét tartalmazza.
Utána jönnek az országok (hét oszlop), ahol megfordultak (erre lehet, hogy nem kellettek volna külön oszlopok, de nem volt nagy munka, és leegyszerűsíti a parancsokat). Ezekből a multiple response-zal le lehet kérni, hogy az egyes országokban ÖSSZESEN MENNYI magyar edző fordult meg. Illetve akár azt is meg lehet nézni (analyze->tables->custom tables), hogy egy edző ÁTLAGOSAN hány országban fordult meg (mondjuk ez engem baromira nem érdekel:).
Utána jön a finomság. Minden bajnoki évnek külön oszlopa van, és ha az adott évben egy edző dolgozott valamelyik országban, akkor az edző sorába, az adott oszlopba bekerül az országkód. Innentől kezdve egyszerű frequency-vel meg lehet nézni évenként (vagy akár bizonyos ciklusokra bontva), hogy az egyes országokban hány edző dolgozott. Hál' Istennek előfordult, hogy egy edző/játékos klubot váltott az idény folyamán, ezért néhány évnek akár két oszlopa is van. És sajnos gyakran előfordult Selmecinél, hogy nem tudta kideríteni, mikor edzősködött egy klubnál egy edző, ezek a végére kerültek (z45a, z45b... stb.)
A játékosok adatfájlja ettől sokkal bonyolultabb, mert őket klubszinten rögzítettem. És ott még az is előfordult, hogy a klub sem ismert, ilyenkor jöttek az "ismeretlen német klub" stb. kategóriák. Továbbá, mivel rengeteg klubról van szó, ezért ott közel 100 kategóriásak az egyes változók. Illetve a játékosoknál a "küldő" klubokat is bekódoltam, továbbá, hogy játszottak-e cionista klubban, illetve hogy voltak-e magyar válogatottak.
Előzmény: gazsi80 (2150)