anton pavlovics Creative Commons License 2007.06.07 0 0 747

Majd eldönti az idő.

 

A történet logikája kicsit valóban botladozik, nem is vitatkoznék megállapításaiddal, mert nincs értelme. Az én történetem ui. nem az amit Te az enyémnek gondolsz.

 

Gyurcsányt szerintem azért kell leváltani, mert a társadalom erőforrásait nem a kapott felhatalmazásnak megfelelően használta, s emellett kirívóan kevéssé hatékonyan működtette (MP haverjával együtt) a rendelkezésre álló eszközöket. Az ilyen magatartástól valamennyi rendszer megvédi magát, egyébként létének alapjai kérdőjeleződnek meg ('a vállalatot csődbe vivö cégvezetőt nem szokták az új stratégia kidolgozásával és végrehajtásával megbízni', 'a társaival a zsákmányt nem megosztó vérszívó denevért a többiek lassú éhhalálra ítélik', stb).

 

Az egészséges demokráciákban a jog, a morális alapelvek és a hagyomány biztosítja kellően dinamikus visszacsatolást. Együtt. 

 

Gyurcsány esetében a moralitás szvsz nem értelmezhető. Marad a jog, akár közvetlenül, akár a politikai nyomásgyakorlás eszközéül. A képviseleti/demokratikus megoldások nem működtek, a koalíciós pártok elmulasztották a megtisztulást (új kormányfő, szakértői kormány, új választások kiírása feltételeinek megteremtése).

 

A következő, és egyben az utólsó, demokratikus esély a történtek erkölcsi megítélésének visszautalása a választókhoz. A népszavazás. S nagyon helyesen, népszavazásra olyan kérdésékre kell transzformálni a megesett morális nonszenszt, ami a társadalom széles rétegei számára is érthető. Demagóg, populista? Persze, hogy az. Viszont ilyen úton értethető meg leginkább Kádár szegény népével, mi is történt vele. Szóval hogy mennyire jó és mennyire nem jó a vizitdíj és a tandíj, tökéletesen irreveláns.

 

Értem én a pánikot a másik oldalon, mert részben azokat az indulatokat mozgósítja a hatalom mai birtokosai ellen, amelyeket azok olyan mesterien használtak a baloldali gondolat hegemóniájának megőrzésére. Jómagam is fintorgok, rendesen. De itt megbékélés csak akkor lesz, ha a társadalom valódi esélyt a polgári fejlődésre, ést azt az avittas XX. századi magyar baloldali gondolat nem tudja biztosítani.

 

Technikailag az elbukott népszavazás (esetleg kettő is, ha két részletben megy neki a Fidesz) természetesen nem vezet a kormány bukásához. De jelenthet olyan erőt, amitől 30-40 képviselő erkölcsei helyreállnak. Bizonyos értelemben jó is az éleződés, akkorák lesznek a tétek, hogy legkésőbb a 2010-es választásokon jó esély van az egyik nagy párt (vsz. MSZP) marginalizódására.

 

 

 

 

Előzmény: tvisztugél (210)