viktor a takarító Creative Commons License 2007.06.06 0 0 62

az nem falazóelem, hanem zsalukő. a falazóelem hasonló, csak az üreg egyik oldalról zárt, hogy lehessen habarcsot teríteni rá.

átgondoltan még kőböl is rakhatsz akár habarcs nélkül is kb. 1m magas falat.  régen is így csinálták...

téglából simán lehet készíteni. kellenek pillérek, aztán köztük vagy futósorosan (a keskenyebbik, 14-cm-es vastagságú kitöltő falazattal), vagy telibe pillér nélkül, de ilyenkor 28cm lesz a falvastagság.

 

a betonvasalást utólag befaragni nem igazán lehet, azt bele szokták drótozni a betonalap vasalatához, hogy együtt mozogjon a szerkezet, és elossza a terhelést. egy sima téglakerítést simán fel lehet rá húzni, ha nem akarsz túl magasat és vékonyat építeni. A tömör kerítés szvsz nehezebb, de jobban kitett szélnyomásnak, az áttört mezős kerítés tömör pillérekkel viszont masszív megoldás (tömör pillér soronként 4 téglából: (28+14cm)*(28+14cm) méretben, közte 80cm lábazat futósorosan, felette a pillérbe kötött áttört mező faráccsal, kovácsoltvassal, hálóval, stb). végül is kismillió törrméteres téglakerítés állta ki a századok kihívásait, szóval nem kell mindig mindent bevasalni.

Előzmény: naki7 (61)