Ahogyan leírtam a káposztát.
A formás fürtösubikat alaposan megmosod, végeiket levágod, bemetszed egymással szemben-keresztben, beletömködöd az öblös üvegbe.
Az üveg aljába kaprot, darabka tormát, /alaposan megmosott/ szőlőlevelet teszel, ezeket az ubik mellé is lehet dugdosni. Van aki foghagymagerezdeket is rak bele.
Fölöntöd színültig hidegvízzel. Fazékba leöntöd az ubikról, 1/2 l-enként 1 pupeka sóval fölforralod a vizet, lassan a visszaöntöd az ubikra.
Ezután jön a szelet kenyér, tányér, várakozás meleg helyen.
A foghagymával vigyázni kell, nagyon kilóghat belőle!
A torma csípősít.
Szőlőlevelet csak akkor használj, ha nem permetes! Bármiféle foltocskák látszanak rajta, inkább ne tedd bele!!!
Nem, nem baj, /éjszaka sem süt a nap/, csak meleg kell. Ha az sincs lassabban lesz kész a koviubi. Állítólag mostanában lesz elég meleg hozzá.