panettone Creative Commons License 2007.06.04 0 0 43140

Egy változat szabolcsi töltött káposztára (Porcsalmáról ahol az egyik Nagymamám él, Ő 80 elmúlt lánykora óta így készíti-mondhatni ez egy igazán "autentikus" recept, ahogy ma mondják)

 

Édeskáposztának feltesz egy jó nagy fazék ecetes-sós vizet, kivágja a káposzta torzsáját majd az egészet bele teszi a forrásban lévő  vízbe. Ezután ahogy a káposzta kezdi elengedni a leveleit úgy egy villával kiszedi őket a vízből. Ettől a macerától a levek ízesek és formázhatóak lesznek, a végét amit már nehéz lenne lefejteni azt a levelkről levágott  kemény részekkel együtt apróra vágja(nem kidobni SEMMIT!!!) Ezek a levelek amíg készíti a tölteléket egy fedő alatt tovább puhulnak.

 

Egy rész darálthúshoz kb 1/2-1/3 rész rizs szárazon mérve (ha sietsz fel tehed főni és félig főtten alaposan lecsorgatva mehet a töltelékbe, de jó bele szárazon is) Ezen kívül kell bele apró kockára vágott hagyma, fokhagyma, só!(nyersen a tölteléknek erősen  fűszeresnek és sósnak kell lennie mert a rizs sokat felvesz majd az ízesítőkből!) bors, kevés piros paprika. Tojást a Mama hol tesz bele hol meg nem csak annyi a szerepe, hogy lágyabb vagy keményebb lesz a töltelék. Elsőre tehetsz bele 1-t.

 

A káposzta leveleket be lehet tölteni. az aprított káposztát az edény aljára kell szórni rá kell karikázni 1-1 paprikát és paradicsomot( vagy kevés lecsót mint régen)

a káposzta főző vizével fel kell engedni  amennyi ellepi és

nagyon lassú tűzön  elkezdeni főzni, amikor egy káposztát ketté vágsz és már majdnem késznek tűnik akkor kell ráönteni egy kevés paradicsom levet- állítólag azért nem előbb mert megkeményíti a tölteléket- ezt a töltött paprikánál a másik Nagyim is mondta- én meg nem szállok vitába Velük....

 A titka szerintem az egyszerűség mind az alapanyagokat, mind pedig a főzést tekintve. Én mindig arra gondolok, hogy ezt régen milyen szerény körülmények között készítették, milyen egyszerű alapanyagokból főzték ... Sok sikert hozzá, ha kipróbálod! (És tényleg szeretik hidegen...)

 

Ui: Nem véletlenül nem írtam mértékegységeket mert soha nem láttam , hogy bármit is kimértek volna. vedd kiindulási alapnak a fasírtot intenzíven fűszerezd, mérd ki hozzá a rizst és kész a töltelék. Sztem 1/2 kg husi biztosan kompatibilis 1 fej káposztával , de nem tudom, hogy ez segít-e Neked!

 

 

 

Előzmény: pearl12 (43138)