Contempt Creative Commons License 2007.06.04 0 0 832
Megszólal a Blikknek a lábon lőtt Széna téri túsz

 

Blikk, 2007-06-04

Budapest - Pokollá vált az élete a Széna téri szabadító akcióban meglőtt túsznak: L. Mária (61) combját szétroncsolta a kommandósok lövedéke, s azóta az idős hölgy ágyhoz kötve, lábában szegecsekkel és gyötrő fájdalmak közepette éli mindennapjait. Mária a túszdráma óta senkinek sem nyilatkozott, a Blikknek beszél először szörnyű megpróbáltatásairól.

Május 4., délután fél négy, Széna téri OTP. Mária élete legnagyobb hibáját követte el, amikor belépett a bankba.

- Számot húztam, örültem, hogy csak ketten vannak előttem - idézte fel kálváriája kezdetét az asszony. - Észrevettem egy hangoskodó, tréningruhás férfit, azt hittem, valami félnótás. Igaz, az is feltűnt, hogy a többiek fagyos csendben merednek rá, és amikor a férfi megfordult, a kezében megláttam a fegyvert.

Azonnal lefeküdtem a földre, nehogy lelőjön - mondta. - Készséges volt, hat-hét túszt elengedett, amikor még csak két járőr volt a helyszínen. Engem és egy másik nőt is elengedett volna: Adjanak egy férfit helyettük” - követelte a rabló. Az egyik rendőr fel is ajánlotta magát, de ő nem kellett neki. Később a túsztárgyaló pedig nem engedte, hogy a biztonsági őrrel cseréljünk.

Máriát ekkor parancsolta előre Cseh István (†40). Az asszonynak túsztársával a rabló mögé kellett ülnie egy padra. A rabló ekkor már egyezséget kötött: kap ötmilliót és elmehet: úton van a pénz a Duna Plázából.

- Végh József túsztárgyaló hamarosan behozta egy zacskóban a követelt pénzt, letette az asztalra, hogy számolják át - folytatta Mária. - Ekkor két robbanás rázta meg a termet. Félni azonban csak pár másodpercem maradt. Még láttam az álarcos kommandósokat, majd iszonyatos fájdalmat éreztem. Tudtam, hogy lövés ért. Utána nem sokra emlékszem, bevittek a kórházba, s a műtét után tértem magamhoz.

Mária biztos benne, hogy maradandó károsodás nélkül nem ússza meg sérülését.

12 lyukon keresztül, acélcsavarokkal rögzítették bal combját, gyakorlatilag nincs olyan pillanat, hogy ne hasogassa a fájdalom, állandó gondoskodásra szorul. A kéthetes kórházi kezelésért 29 ezer forintot és vizitdíjat is fizetett, most saját költségén jár kontrollra, alkalmanként 10 ezer forintért. - Az OTP vezetői ajándékcsomaggal, virággal és egy borítékkal jöttek hozzám a kórházba. A borítékot nem fogadtam el, én tisztességes kártérítést szeretnék.

Ha nem marad más lehetőség, akár pereskedés útján is - mondta az asszony, aki azért vállalta a nyilvánosságot, hogy felhívja a bankok figyelmét valamilyen átvilágító rendszer szükségességére, amellyel megelőzhetőek a hasonló tragédiákat.
- Az OTP és a rendőrség sem tartja magát felelősnek ügyfelem sérüléseiért - közölte dr. Magyar György, az asszony ügyvédje. - A csokoládé és a virág nem kárpótolja a hölgyet, úgyhogy valószínűleg jogi úton kell igazságot szolgáltatni.

Az OTP Bank kommunikációs osztálya korábban úgy nyilatkozott: pénzintézetük biztonsági rendszere az ügyfelek védelmét szolgálja, a Széna téri fiókban is megfelelően működött május 4-én.

Lapunk megkérdezett egy, az ügytől független jogászt: milyen típusú kártérítésre számíthat a hölgy? Dr. Ábrahám László szerint - ha az asszony maradandó fogyatékosságot szenvedett - havi járadék illeti meg az OTP részéről. A jogász becslése szerint 40-80 ezer forint körüli öszszeg járna Máriának élete végéig.

Sch. Zs.-M. S.